събота, 19 септември 2009 г.

Илюстрована биография на Джони Деп на български език


Източник: ДАРИК НЮЗИлюстрована биография на холивудския актьор Джони Деп („Деветата порта", „Карибски пирати") е сред заглавията, които издателство „Еднорог“ ще предложи на читателите си до Коледа.
Джон Кристофър „Джони“ Деп II (на английски: John Christopher "Johnny" Depp II, роден на 9 юни 1963 година) е американски актьор, известен с изпълненията си на нестандартни, ексцентрични персонажи като Джак Спароу в трилогията „Карибски пирати“, Раул Дюк в „Страх и омраза в Лас Вегас“ и Сам в „Бени и Джун“.
Работил е съвместно с режисьора и близък негов приятел Тим Бъртън по общо седем филма, най-последни от които са „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ (2007) и предстоящият „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Деп печели признание за превъплъщенията си в действително съществували личности като Едуард Ууд Мл. в „Ед Ууд“, Джоузеф Д. Пистоне в „Дони Браско“ и Джордж Юнг в „Дрога“. Играе Джон Дилинджър в „Обществени врагове на Майкъл Ман“.
Филми с участието на Деп са отбелязали над $2.2 милиарда в бокс-офис приходите на Съединените Щати и над $4.7 милиарда по света. Номиниран за Оскар за най-добра мъжка роля трикратно, Награда на гилдията на актьорите четирикратно и Награда Златен глобус осемкратно, Деп печели награди за Най-добър актьор от Златните глобуси за ролята си в Суини Тод: „Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ и от Гилидията на актьорите за „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“.

Още за ДЖОНИ ДЕП