неделя, 31 януари 2010 г.

ХИМНЪТ НА ЛЮБОВТА

Богородица
 
 
Да говоря всички езици човешки и дори ангелски,
щом любов нямам,
ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

Да имам пророчески дар и да зная всички тайни,
да имам пълно знание за всички неща
и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, –
щом любов нямам,
нищо не съм.

И да раздам всичкия си имот,
да предам и тялото си на изгаряне, –
щом любов нямам,
нищо ме не ползува.

Любовта е дълготърпелива,
пълна с благост,

любовта не завижда,
любовта се не превъзнася,
не се гордее,

не безчинствува, не дири своето,
не се сърди, зло не мисли,
на неправда се не радва, а се радва на истина;

всичко извинява,
на всичко вярва,
на всичко се надява,
всичко претърпява.

Любовта никога не отпада,
а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат,
ако са езици, ще замлъкнат,
ако са знание, ще изчезнат.

Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме;
но, кога дойде съвършеното знание, тогава това "донейде" ще изчезне.

Когато бях младенец,
като младенец говорех,
като младенец мислех
и като младенец разсъждавах;
а като станах мъж, оставих младенческото.

Сега виждаме смътно като през огледало,
а тогава - лице с лице;
сега зная донейде, а тогава ще позная,
както и бидох познат.

А сега остават тия три:
вяра,
надежда,
любов;
но по-голяма от тях
е любовта.


Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13. глава

ПЛОВДИВ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО | Покана за премиера

Академично издателство „Проф. Марин Дринов“ организира на 3 февруари (сряда) 2010 г. от 17,30 часа в Балабановата къща в Старинния Пловдив премиера на книгата „Пловдив през Средновековието IV–XIV в.“ – автор Ани Данчева Василева. Книгата ще бъде представена от акад. Васил Гюзелев.

Стефан Пеев | КНИГИТЕ.НЕТ | издателство КОНТЕКСТ |

PHILOLOGIA PHOLIPPOPOLIENSIS

Първите четири книги от поредицата PHILOLOGIA PHOLIPPOPOLIENSIS по проект на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ вече могат да бъдат спокойно прелистени в интернет книжарницата КНИГИТЕ.НЕТ. Разгледайте, преценете, изберете!

Стефан Пеев | КНИГИТЕ.НЕТ | издателство КОНТЕКСТ |

ПРЕДИ СТО И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ | Покана за премиера

KNIGITE.NET • Интернет книжарница
4Publishing

„Преди сто и повече години“ е заглавието на най-новата книга на доц. д-р Петко Ст. Петков, преподавател по нова история на България в Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сборникът представя изследователските интереси и постижения на автора през последните четири години. Адресиран е към широк кръг читатели: специалисти по нова история на България, учители, студенти, както и към всички почитатели на музата Клио. Официалното представяне е на 02.02.2010г. от 17,30 ч. в читалнята на РНБ „П.Р.Славейков“, ул. „Иванка Ботева“ 2. Книгата ще представи доц. д-р Радослав Радев.


Откъс от книгата: РАЗЛИСТИ И ПРЕГЛЕДАЙ


сряда, 27 януари 2010 г.

В търсене на цялото

Фрагменти

Като дете обичах да се изкачвам привечер на Трихълмието в Пловдив. Там, край останките на една от древните тракийски крепости, археолозите изхвърляха отсетите остатъци от дневните разкопки. Само на няколко квадратни метра разстояние бяха разхвърляни хиляди отломки – парчета от глинени съдове с различна форма и предназначение. Слънцето бавно се търкаляше по небосклона и скоро щеше да падне зад крепостната стена, а аз, приклекнал и притихнал пред тези неми следи на миналото, оглеждах парченцата фрагмент по фрагменти и тайно се надявах някога да сглобя някой древен тракийски съд. Разказвам всичко това, за да оправдая следващите редове на блога и да се предпазя от обвинението, че са непълни или незавършени. Да, те наистина са такива. Следващите редове са фрагмент, откъс от нещо по-голямо, което лежи някъде в мен и във вас и което ще ни срещне в пътя на диалога в търсене на цялото.
 
KNIGITE.NET • Интернет книжарница
Антика
В обикновения живот често бъркаме щастието с наслаждението и удобството, безстрашието с обикновения прагматизъм и любовта с ползите от секса. Затова размисълът върху тези три екзистенциални категории струва усилията си.
Човек е щастлив, когато е безстрашен. Да си безстрашен, означава да откажеш да приемеш края – точката, от която рефлексията над собственото ти его те кара да се връщаш назад и да изпитваш ужас от предела на своите възможности. Животът е agon (борба на старогръцки). Борбата винаги е за нов стазис – нова точка, нов хоризонт.
Има само една причина, която легитимира смисъла на безстрашието и борбата. И тази причина е да си открил любовта. В любовта себе си за първи път чува пълнотата на собственото си его, защото отказва да живее единственото в неговите предели и минава отвъд – при другия, с другия и чрез другия.

Стефан Пеев

неделя, 24 януари 2010 г.

Издателският бранш има нужда от такова списание!

KNIGITE.NET • Интернет книжарница
4Publishing

Заслушайте се в следващите редове (или още по-добре: посетете и разгледайте целия блог на студентите Книгоиздаване IV курс). Не ви ли вълнува ентусиазмът на тези млади хора? Тяхната енергия не е ли стимул и за вашите идеи? Не ви ли тревожат образователните проблеми, пред които сме ги изправили? Ако отговорът е НЕ! Съжалявам, не можете да издържите теста за привързаност към книгата в момента. Опитайте отново. Някъде другаде. Някога друг път.

Из блога на студентите Книгоиздаване IV курс

Става дума за неголямо и леко скучновато професионално списание с фокус издателската дейност в България и по света. След много спорове и сръдни, решихме да го кръстим 4Publishing.
Идеята за това списание дойде от професор Петранка Филева, ръководител на катедра История и теория на журналистиката в нашия факултет, за което сърдечно й благодарим. Замислено като алтернатива на обичайните изпити (в случая Икономика на книгоиздаването), за нас то се превърна в нещо наистина вълнуващо!
Цяло списание за нещата, които ни интересуват! Съвсем наше, йе йе йе!
Е, голямата свобода, както знаем, означава и голяма отговорност, затова скоро дойдоха и първите моменти, в които никак не ни беше весело. Цялостната система на образованието в България никога не е била насочена към практическата дейност и затова се наложи да се учим в движение. Ние не знаехме как се оформя макро редакторска политика, как се определят теми за статии, как се проучват дадени въпроси, как се правят интервюта, как се редактират текстове, как се набират средства за отпечатване, как се контактува с печатница, как се снима корица, как се странира и сглобява списание, как се прави лого, как се осигурява логистика, как се получава ISSN, как се координира цялото това нещо и - може би най-важният ни урок - как се работи в екип!
4Publishing се издава веднъж годишно с некомерсиална цел. С първия брой от декември 2009 ние поставяме началото, като се надяваме проектът да бъде продължен от всеки следващ випуск от нашата специалност. Така студентите ще могат да създадат свой собствен издателски продукт, още преди да са се дипломирали. По този начин, надяваме се, издателите ще престанат да гледат на нас като на книжни мишки, които могат и знаят всичко само на теория, а дори ще успеем да ги впечатлим. Все пак - очертава се в близките години да работим заедно, нали така?
Още повече - издателският бранш има нужда от такова списание! Не мога да гадая колко точно генерални директори четат Publishers Weekly да речем, но наблюдавайки медийната среда в България, ми се струва, че някои от тях определено трябва да си сверят часовниците. Нашето списание - с текстовете си в ресори Свят, Тенденции, България, Маркетинг, Блогосфера и Още - е опит да повдигнем определени въпроси. Полза ще имат всички, повярвайте ми. (Източник: Книгоиздаване IV курс | БЛОГ... (24.01.2010)


КНИГИТЕ.НЕТ подкрепя младите ентусиасти!

Подкрепете ги и вие! Посетете техния блог. Научете повече за тях. Съдействайте им!

За разликата между книгата, е-книгата и блога

KNIGITE.NET • Интернет книжарница
E-книгата, читателите и издателите

Признавам, че към темата пристъпвам гневен. Поводът за острата ми реакция е следната бележка в един блог: „ами всъщност ако е-книгите станат преобладаващия вариант книги, издателите с авторски права върху дадена книга стават тотално ненужни“.
Анонимният автор на репликата сигурен съм, че не подозира какъв огромен проблем е докоснал. Някой ще каже, че не си струва да се отговаря на случайна реплика. Да, но ако тази реплика синтезира в себе си зараждащо се и предстоящо да се развие обществено мнение, си струва да бъде обсъдена и в нейните положителни, и в отрицателните ѝ послания.
Освен това обществото ни е тотално неподготвено за неизбежните промени в книгоиздаването и книгоразпространението. Дори и да не е точна в цифрово изражение прогнозата на Сет Годин (източник: АЗ ЧЕТА) за свиване на традиционното книгоиздаване до 15% от сегашния му обем в следващото десетилетие, няма никакъв спор, че свиване ще има и че то ще бъде достатъчно драматичен процес (който рано или късно ще е дори обект на холивудски сценарии).
Навлизането на е-книгите поставя сериозен проблем пред цялото общество – това е проблемът за властта. Книгите са вид власт. Който владее механизмите за тяхното създаване и разпространение, е в състояние да осъществява контрол над обществото. Склонни сте да не се съгласите? Нека поговорим по темата

КНИГАТА, НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, АВТОРЪТ, ИЗДАТЕЛИТЕ И ПРОЦЕСЪТ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ


тук, в блога, където има достатъчно пространство за движение на мисълта и чувствата.
Коментари, бележки или цели тематични блокове можете да изпращате и по електронната поща (context.bg@gmail.com) за публикуване. Готови сме да предоставим възможност на желаещите да бъдат и съавтори в блога.

петък, 22 януари 2010 г.

„Якото четене“ започна...

KNIGITE.NET • Интернет книжарница
Якото четене
Какво му е якото на „Якото чете“ се питат сами организаторите и бързат да убедят публиката, че тази инициатива „колкото и невероятно да звучи“ ще докаже, че „тийновете и младите обичат да четата и осъзнават ползите и важността от това“.  Чудесно! Да докажем това твърдение като махнем игровия характер на инициативата и всички примамливи подаръци, както впрочем и състезателния елемент. Възражението вече напира у вас? Не сте съгласни с мен? Смятате, че предложението ми убива креативността, като елиминира ключовите маркетингови елементи? Възможно е и така да се мисли. Но не крия притеснението си, че всички инициативи за стимулиране на четенето ужасно ми напомнят на стотиците вездесъщи рецепти за отслабване – рецепти, които сами за себе си в повечето случаи са полезни и водят до резултат, но... краткотраен и нестабилен. И както за да промени трайно теглото си, човек трябва да осъзнае проблема, да прецени трудностите, да събере смелост и воля да промени начина си на живот, на мислене и на чувстване дори, така и за да станем по-добри читатели не е достатъчно да прочетем повече книги и да можем да отговорим на повече въпроси.
Всъщност, за да сме добри читатели, е нужно да намерим отговора на един-единствен въпрос „Защо е важно за мен да чета?“ Опасявам се обаче, че този въпрос се ражда у всеки от нас под влияние на хората, които изграждат нашия свят, и може би в най-голяма степен под влияние на учителите. Отсъствието на обаятелната фигура на учителя, която за известен период от време в живота на подрастващите да е непосредствено олицетворение на магията на знанието, е незапълнимо с никакви игри и „яки“ инициативи.
Ако обсъдим заедно смисъла на въпроса „Защо е важно за мен да чета?“ и как можем да подтикнем младите хора да открият този въпрос, e сигурно, че ще намерим начин истински да помогнем на подрастващите да открият любовта към книгата и четенето.
Коментари и бележки по темата можете да публикувате тук или да изпращате по електронната поща (context.bg@gmail.com) за публикуване като самостоятелно изложение.

Авторът на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" с наградата „Вюрт“ за европейска литература

Известният писател от български произход Илия Троянов получи в Щутгарт наградата „Вюрт“ за европейска литература, придружена с чек за 25 000 евро, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
А филмът на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" по едноименния бестселър на Троянов се класира за втория етап в борбата за номинациите за наградите "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм".

Източник: КНИГИТЕ.НЕТ

KNIGITE.NET • Интернет книжарница


На въпроса какво значение има за него тази награда, Троянов казва, че си е изградил особено отношение към отличията. Той гледа на тях като на инвестиция в бъдещето за неговата литература. Троянов споделя, че планира да напише роман в България. Все още обаче събира материали за бъдещата си книга.
Илия Троянов е роден на 23 август 1965 година в София. През 1971 година семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище. С едно прекъсване през 1977-1981 година, от 1972 до 1984 година той живее в Найроби, където баща му работи като инженер. След кратък престой в Париж, от 1984 до 1989 година учи право и етнология в Мюнхенския университет. Прекъсва образованието си, за да основе издателството „Кирил унд Метод Ферлаг“, а през 1992 година - „Марино Ферлаг“. И двете издателства се специализират в издаването на африканска литература. От 1999 година живее в Мумбай, а от 2003 година - в Кейптаун.
През 90-те години Троянов пише няколко документални книги за Африка, съставя антология на съвременната африканска литература и превежда африкански автори на немски. Първият му роман „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ („Die Welt ist groß and Rettung lauert überall“) е издаден през 1996 година.
Автор на документалния филм за лагерите по комунистическо време в България: „Напред, но нека никога да не забравяме. Балада за български герои“.
Носител е на литературните награди "Бертелсман" (1997) и Адалберт фон Шамисо (2000), както и на Марбургската литературна награда (1996), отличен е с наградата за белетристика на Лайпцигския панаир на книгата (2006) и с Берлинската награда за литература (2007).
Книгите му са превеждани във Великобритания, Испания, Норвегия, Полша, Франция
Понякога представя творческия си процес чрез сайтовете си, за да могат интересуващите се да проследят писането от самото начало.
Автор е на "Кучешки времена. Завръщане в чужда страна" (1999) – сборник интервюта и репортажи за живота в България в годините на преход; "Край вътрешните брегове на Индия" (2003); "За свещените извори на исляма" (2003); "Номад на четири континента" (2007)

ПРИЗНАНИЕ
Дали искам, или не, аз съм българин, това не е нещо, което човек може да промени. Знаем от генетиката, че човек до голяма степен е определен от своя генофонд и така и влиянието на старите поколения върху мен е неминуемо. Първите шест години от живота си съм говорил само български, а знаем от детските психолози, че това са годините, които определят мисленето на човека. Тези неща са факт и всичко друго би било смешно. Затова аз много критикувам някои българи, които се правят, че все едно не са българи. Такъв е Кристо – наскоро имах среща с него и той отказа да говори български, въпреки че е напуснал страната на 25 години! Неговият български би трябвало да е много по-добър от моя. Това е наистина абсурдно - да искаш да изчистиш първите 25 години от живота си (Илия Троянов).


 RSS

Бай Ганьо се сдоби с музей във Виена

Не допускате, че е възможно. Тогава да не забравяме, че Санчо Пансо е поне толкова известен, колкото господарят си Дон Кихот, и със сигурност е по-известен от автора си Сервантес (особено след като е главно действащо лице в реклама за салами).

Източник: КНИГИТЕ.НЕТ

KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Идеята на музея е не да бъде апология на Бай Ганьо, а да срещне другостта, различието, да ги покаже, за да ни помогне да ги преодолеем. Няма как да не съгласим с главния инициатор на идеята г-жа Сашка Журкова „В края на краищата всеки е чужденец… някъде“. За музея е предвидена сграда в центъра на Виена, недалеч от мястото, където нашият Бай Ганьо и българските студенти през 1895, по описанието на Алеко, са отсядали – хотел “Лондон”.

Гласувайте ЗА или ПРОТИВ идеята за музей на Бай Ганьо.


 RSS

сряда, 20 януари 2010 г.

Четенето е безкрайно по-забавно от ученето

Четенето е безкрайно по-забавно от ученето, убеден е Станьо Желев, ученик от осми клас в Американския колеж в столицата. Симпатичният младеж направи непринуденото си признание в ефира на БТВ, коментирайки връчената му читателска награда.

Източник: КНИГИТЕ.НЕТ

KNIGITE.NET • Интернет книжарница


На пръв поглед безобидна и откровена позиция на млад човек? А на втори? На втори поглед безобидността постепенно се превръща в отдавна позната оценка, че образованието ни не успява да достигне до света на младите хора и се разминава съществено с личностното им развитие. Младият човек свиква да гледа на училището като на необходимо зло, без което не може, но което пък лесно може да загърби, като открие „истинското“ си аз извън образованието. И понеже живеем в свят на плурализъм, трудно можем да се надяваме извънучебният избор на повечето ученици да е подобен на този на Станьо Желев.

Споделете и своя коментар за състоянието на образованието у нас, своите виждания за пътищата и пътеките на промяната, за книгите, които служат на образованието, и за тези, които му пречат.


 RSS