понеделник, 31 януари 2011 г.

ВЪПРОС НА ПРЕВЕНЦИЯ

Превенция

Че каква е ползата от борбата с корупцията, когато продължаваме да търпим глупостта, злобата и алчността.

Стефан Пеев

събота, 29 януари 2011 г.

СТРАНЕН ФАКТ

Ахил и Хектор

Забравата е част от паметта.

Стефан Пеев

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД ТОВА

Ахил и Хектор

Дори не е толкова важно дали в бъдеще ще държим в ръцете си хартиена или електронна книга. Важното е, като четем, какво се случва.

Стефан Пеев

събота, 22 януари 2011 г.

АКО АХИЛ НЕ БЕШЕ ПОГУБИЛ ХЕКТОР

Ахил и Хектор

Ако Ахил не беше погубил Хектор, със сигурност нямаше да имаме „Илиада“. И завръщането на Одисей не би било славно приключение. И Александър Македонски не би възмечтал покоряването на Индия.
Ако Ахил не беше погубил Хектор, днес нямаше да има SPA култура, защото на кого му пука дали Елена е красива, когато е просто една прелюбодейка.
Ако Ахил не беше погубил Хектор, никога нямаше да знаем какво е героизъм, налудничаво мъжество и благородство.
И небето нямаше да е синьо, защото никой нямаше да вдига поглед към него.
Ако Ахил не беше погубил Хектор...

Стефан Пеев

понеделник, 17 януари 2011 г.

ДОН КИХОТ

Мигел де Сервантес
Мигел де Сервантес
Не са изминали и сто години от гениалното откритие на Гутенберг, което по думите на канадския културолог Маршал Маклуън откри нова галактика в човешката цивилизация, и Испания е буквално залята от рицарски романи. Четящият човек - реален до безумие: занаятчия, търговец, дребен собственик - е омагьосан от измислените истории за странстващи рицари, турнири, дами на сърцето, за подвизи, героизъм, магьосничество, за сила на духа и престъпна низост, за вечната битка на доброто и злото. Шепотът на редовете кара испанеца да напусне своя реален свят и да се потопи в иреалния, но желан свят на литературната фикция. В него испанецът изоставя своето житейски делнично битие и изживява всичко онова, което в реалния свят никога няма да има, но което душата му, несъзнавано от самия него, властно мечтае и жадува. Рицарските романи в Испания са един от първоизворите и първообразците на съвременния бестселър. Те вещаят много от чертите на неговата типология. Но като всеки жанр и рицарските романи са преходни, смъртни. В началото на ХVII век гениалното въображение на Мигел де Сервантес роди един наистина грандиозен образ - образа на последния рицар: Дон Кихот. Пародията и смехът убиха цял един жанр в испанската литература, но ни оставиха най-ценното от него - образа на човека-рицар или на рицаря-човек.
Стефан Пеев


неделя, 16 януари 2011 г.

ДИФУЗИЯ

Дифузията на знанието е неизбежно следствие на все по-широкото отваряне на комуникацията във всички възможни посоки чрез новите канали на общуване.
С времето въпросът за авторството ще става все по-проблематичен.

Стефан Пеев

събота, 15 януари 2011 г.

НЯКОЙ ДЕН

Някой ден [когато си отида] прахът на моето тяло ще лежи в земята до праха на хората, които ме нараниха, до праха на хората, които нараних. Вятърът ще разнася частиците на някогашните ни аз, а времето неумолимо ще се бори да върне обратно към началото им нещата, които са били разделени по волята на неумението ни да обичаме.

Стефан Пеев

вторник, 4 януари 2011 г.

КРАСОТАТА НА РАЗЛИЧИЕТО

Хармония и различие


Светът е изтъкан от противоположности. Всяко нещо зове за своето друго и в хоризонта на отрицанието на себе си в другото намира смисъла на своето аз.
В живота хората непрестанно правят опити да примирят противоположностите, да снемат противоречията или пък ги превръщат в сурови и жадуващи мъст конфликти. Човек отчаяно се отказва да чуе странната и необикновена хармония на красотата на различието.
Стефан Пеев