петък, 28 септември 2012 г.

КАЗАНО С УСМИВКА И ЗАКАЧКА...

Магистрали


Дължината на думата „родина“ не се измерва в дължината на магистралите... :)
Стефан Пеев

СВОБОДА И... ЦЕННОСТИ

ИстинатаСвободата води народа – картина от Йожен Дьолакроа


Истината е, че свободата не чини пукнат грош без ценностите, зад които заставаме...
(А ценностите са воденичен камък на шията на онзи, който не проумява значението на думата „ценности“.)
Стефан Пеев

понеделник, 24 септември 2012 г.

ОТВЪД ЛОГИКАТА НА ЖИВОТА

Истината


Ние сме тук – в живота и в смисъла едновременно, но не знаем защо. Разбира се, хрумва ни, че трябва да изживеем живота, защото ни се дава само веднъж. Да имаш един-единствен шанс е голямо предизвикателство. Можеш да го поемеш с усмивка и да го превърнеш в поредица от страхотни случвания, отвъд всякакъв смисъл и всяка легенда. Можеш да се заровиш дълбокомислено в тайните на битието и да търсиш неназовимата истина за света. Имаш избор. И като че ли изборът е самият живот. Вярваш, че си свободен, защото избираш. Но никога не ти хрумва да си зададеш простичкия въпрос: „А как избирам? И на какво основание имам своя избор?“. Гадни въпроси. Защото те вмъкват в съмнението. И защото ти показват, че логиката на живота и животът са две различни неща. Съвременният човек е по особен начин нещастен. Той е привързан към своето его и е лишен от метафизика. Защото да стъпиш в егото си отвъд всякаква метафизика, означава да стъпиш в блатото, което Сартър нарече „Погнуса“.
Стефан Пеев

сряда, 12 септември 2012 г.

Официален правописен речник на българския език

Истината


Със своите близо 90 000 речникови единици, Официалният правописен речник на българския език е най-пълният досега справочник от този тип. Речникът има нормативен характер - правилата, формулирани в увода, са задължителни за писменото общуване в публичната сфера. Това важи и за правописа на включените в словника думи и форми. Уводните части на речника съдържат правилата на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. С цел да се улесни тяхното усвояване и прилагане се избягва прекомерната употреба на термини. Словникът на речника регистрира активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от досега действалите официални правописни речници, издания на Института за български език. След внимателен подбор са включени много нови думи от последното десетилетие. Речникът е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа чрез системно кодифициране. Речникът е предназначен за всички, за които грамотността е задължително условие за успешно общуване и добра професионална реализация.

Автор: колектив
Издател: ПРОСВЕТА
Издание: първо, 2012
Брой страници: 676
Размери: 17/24 см
Подвързване: твърда корица
Цена: 35.00 лв.

КНИГИТЕ.НЕТ

вторник, 11 септември 2012 г.

Петър Стоянов – съвременният разказвач на притчи

Петър Стоянов


На 12 септември от 18 ч. галерия „Пловдив” посреща със самостоятелна изложба видинският творец Петър Стоянов. Един млад мъж със завидна творческа биография, който в последните години активно заявява арт присъствие далеч извън ареала на града, в който твори и живее – Видин.

При Петър Стоянов няма артистичен импулс без докосване до миналото. Сякаш за да ни увери, че стъпвайки на традиция, на изконното и на уникалната ни идентичност не бихме имали бъдеще. Затова той с охота се завръща в платната си към българското село, към къщата-храм, към каруцата – постоянен другар на човека в труд, в делник, в празник. Каруцата като символ на живота, съмишленик на човека в пътя му земен. Ту уморена, ненужна и захвърлена, ту лъскава, шарена и готова да поеме своя път напред. Обича противопоставянията Стоянов, обича да ни хвърля и в тъмните дебри на размислите, и към светлите петна върху платната си, от които струи оптимистична импресия. Прави го искрено, с порива на творец, който не просто рисува, а демонстрира живост и постоянно развитие в този толкова интимен диалог между автор и платно.

Донка Колева – арт мениджър

понеделник, 10 септември 2012 г.

БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ

Истината


Понякога се ужасявам от собственото си чувство за компетентност. Откъде идват всички тези отговори, съждения, позиции, когато често ги изговарям експромт, без да съм проникнал докрай в темата. Поглеждам към себеседника си някак с надежда не да бъда разбран, а да бъда поправен. Не да дам становище, а да получа отрицаващ, но и достоен отговор. И в този миг усещам, че събеседникът ми също като мен изразява позиция, коята е чиста проба мнение – основано на вътрешна убеденост, на вяра в себе си, на самочувствие и... предразсъдъци. В такива мигове ми става тъжно. Усещам как придобивайки увереност в собствената си себичност, сме загубили вярата в истинността на истината. Да диалогизираш истината не значи да я откриваш. Истината трябва да бъде разтерзана, за да бъде усетена. Но веднъж усетена тя разтерзава самите нас. Защото е безпощадна към егото и неговото мнение. И тогава разбирам, че размяната на мнения е своего рода бягство от отговорност. Безсилие да повярваш, че ти и истината сте нещо различно.

Стефан Пеев

сряда, 5 септември 2012 г.

АПОЛОГИЯ НА ХУМАНИТАРИСТИКАТА

Книга
Гласът на хуманитариста често е нечут, а трескаво дирещото му съзнание остава скрито за обществото, докато излива съкровените истини за света в някое с години подготвяно изследване. Разлистим ли обаче страниците на този „роман на мисълта“, подобно на Алиса попадаме в един чуден свят, чуден поради своята отвъдност на всекидневието. Всяка стъпка в пространството на тази имагинерна действителност неочаквано разгръща пред нас неподозирани смислови хоризонти, а темата битие се превръща все повече и повече в история на субекта, в история на нашето Аз. Онтологичните абсурди придобиват човешки лик, за да засияят пред нас и естетически. На страниците на този нестандартен роман културата се връща при себе си като самопознание, тук тя губи случайността си, за да се превърне в осмислената същина на човека...

Стефан Пеев

вторник, 4 септември 2012 г.