петък, 27 септември 2013 г.

НАЙ-СТРАШНАТА ДЕМОГРАФСКА КРИЗА | САМО ЗА МЪЖЕ

Семейство

Демографията е наука, която не ни тревожи, докато се чувстваме сигурни в ежедневието, и която сериозно ни смущава, когато усетим, че сме в криза. Заплахата, която наднича зад демографските заключения, че: „През 2020 г. ще бъдем под 7 млн. – колкото през 1946 г., когато е било първото преброяване на населението след Втората световна война“ не е притеснителна за мен – Дания е държава с 5,5 млн. население и въпреки това датчаните живеят по-добре от нас. Решение има и по въпроса как намаляващият брой на хора в трудоспособна възраст е в състояние да издържа хората на пенсионна възраст. Макар да изглежда утопично, то е единствено – повишаване производителността на труда и рязко ускоряване разстежа на икономиката.
Но истинската заплаха за обществото е в 10-те процента: тоест в това, че „сред напускащите страната жените са повече от мъжете с 10%“.
Така че не ни остава нищо друго освен като мъже да се замислим как да обичаме жената до себе си, как да я накараме да се почувства готова да споделя с нас и радост, и грижа. Не се ли научим да обичаме истински, в близките десетилетия ще сме изправени пред най-страшната демографска криза – да се радваме сами на себе си.

Стефан Пеев
Източник на данните: 24 ЧАСА
Начало

понеделник, 16 септември 2013 г.

МЕКО КАЗАНО – СЪМНИТЕЛНО

Икономика на знанието

Опитвам си да си представя обществото на знанието и признавам, че днес то ми изглежда по-невъзможно, отколкото във времето, когато се приема „Лисабонската стратегия“. Разписана към 2000 г. тази стратегия вещае ЕС да се превърне в „най-конкурентноспособната и динамична икономика в света, основана на знанието, способна на устойчив растеж с повече и по-добри работни места и по-силна социална сплотеност“. Звучи красиво и обещаващо. Но и несъзнателно митологизиращо. Хората, които са се подписали под тази стратегия, със сигурност вярват в нейните постулати. Но нито един от тях не е бил в състояние да пророкува разразилата се години по-късно икономическа криза. А знание, чиято прогнозност е по-малка от 10 години, е меко казано – съмнително.

Стефан Пеев
Начало

събота, 14 септември 2013 г.

СЛУШАНЕ С РАЗБИРАНЕ

Слух

Ако те слушат глупаво, няма никакво значение, че говориш умно – крайният резултат е в полза на глупостта.

Стефан Пеев
Начало

петък, 13 септември 2013 г.

МАЛКА ДОЗА ПРАВДОПОДОБНОСТ

Мирзакарим Норбеков

Вали тихо. Подухва свеж въздух. Прохладно е. Първата вечер, която бележи края на лятото.
И на този фон да четеш глупостите на Мирзакарим Норбеков е просто забавно.
Но глупостта, която може да овладее много хора, има една особеност. В нея винаги се съдържа някаква малка доза правдоподобност.

Стефан Пеев
Начало
Източник на информацията за Норбеков: ЕПОХАЛНИ ВРЕМЕНА

вторник, 10 септември 2013 г.

ПО КОМШИЙСКИ

Монети

Преглеждам си аз ФБ-а и срещам новина от четвъртия етаж. Била се спукала тръбата и съм наводнил комшиите. Гледам и... не вярвам. Защото живея на сухо, а хората под мен се давят. А заедно с тях се давят и десетки други хора, които се надпреварват да натискат бутона ХАРЕСВАМ (то какво да му харесваш на това – не знам, ама да изразят съпричастност). И следват едни безкрайни коментари на обругаване.
Ей така на осъзнах, че се намираме във виртуалното общество – щото проблемите ни може да са истински, но реакциите ни са смешно виртуални.

Стефан Пеев
Начало

КРИЗАТА БАВНО ИЗПРАЗВА ДЖОБОВЕТЕ НИ...

Монети

Всеки държи някакви ценности в джоба си – кой монети, кой добродетели. Сложността на съвремието е в тяхната неконвертируемост и в пълзящата инфлация, която непрестанно ги подяжда. И докато политиците се глумят дали регулация, пазар и демокрация са различните страни на една монета, кризата бавно изпразва джобовете ни.

Стефан Пеев
Начало

ЗА НЯКОЛКО ДОЛАРА ПОВЕЧЕ, ИЛИ ЗА РАВНИЩЕТО НА ЕДНА КУЛТУРА

Театър

В мистериозен имейл, разпространен до медиите и подписан от „Агент Василев“ се казва, че „конкурсът за шеф на Сатиричния театър в София е нагласен и на директорския стол ще седне Здравко Митков“.
Източник: ИМЕЙЛГЕЙТ В САТИРАТА

 

Някога Далчев написа: „За равнището на една култура се съди не по поезията, а по критиката“.
Днес, вглеждайки се в борбата за директорско място в театри и институции на културата, можем да перифразираме поета така: „За равнището на една култура се съди по отношението на интелигенцията към властта“.

За жалост дори и да е честен и справедлив, изборът за директор на Сатиричния театър в София вече е опорочен.

Стефан Пеев
Начало

петък, 6 септември 2013 г.

МАЛКИ СТЪПКИ ГОЛЯМО НЕВЕРИЕ

Малки стъпки

Замислих се, че 30 години от моя живот минаха под знака на обещанието за справедливост, наричана някога развит социализъм. Следващите години на обещания бяха свързани с мечтата за демокрация. И изведнъж си дадох сметка, че всекидневните малки стъпки на несбъднатост на обещанията раждат голямо неверие. А неверието и хаосът са контекстови синоними. Но... това е друга тема.

Стефан Пеев
Начало

МАЛКО ТЪЖНА РАВНОСМЕТКА

Паметник на Съединението

Какъв е смисълът от Празника на Съединението в една държава, в която хората се делят на „наши“ и „ваши“. И в която да притежаваш професионализъм, но да нямаш „гръб“, означава да трепериш за съществуването си.

Стефан Пеев
Начало