понеделник, 6 април 2015 г.

ДИГИТАЛНА РЕПЛИКА НА СУПРАСЪЛСКИЯ РЪКОПИСЕН ШРИФТ

• Font • Шрифт • Suprasal Sans

Шрифтът Suprasal Sans е дигитална реплика на ръкописното начертание на буквите в СУПРАСЪЛСКИЯ СБОРНИК. Оформен е под стандарта Unicode 7.0 и съдържа както кирилски, така и глаголически начертания на буквите.
С любезното съдействие на проф. David J Birnbaum и на проф. Анисава Милтенова е включен за предварително изпитване в:

Codex Suprasliensis
(опция CHOOSE FONTS – Suprasl)

Надявам се на мнението и оценката и на други специалисти.
В крайния си вариант шрифтът ще бъде подарен на всички университетски центрове в България за свободно ползване от специалистите по старобългаристика и история.Осъвременяването на шрифтове в съответствие с тенденциите за развитието на българската кирилица е наистина удоволствие, но и много, много трудоемко занимание. А създаването на нов шрифт понякога изисква повече от година търпеливост и настоятелност. За да останат повечето шрифтове със свободен лиценз за безплатно ползване, бих искал да разчитам на щедростта на дарителството. Предварително благодаря на всеки за проявеното разбиране.Стефан Пеев

Шрифтове със свободен лиценз, разработени в издателство КОНТЕКСТ на основата на съвременната български типография, можете да намерите, разгледате и свалите от FONTLIBRARY.

Fonts under OFL (SIL Open Font License), developed by CONTEXT Publishing and based on contemporary Bulgarian typography, you can find, view and download from FONTLIBRARY.

Начало