неделя, 16 декември 2012 г.

ОТКРИХА ПЪРВАТА ПРИКАЗКА НА АНДЕРСЕН

Ханс Кристиян АндерсенХанс Кристиян Андерсен

Ранна творба на Ханс Кристиян Андерсен бе открита на дъното на архивна кутия близо до родния град на датския писател, предаде Би Би Си. Експерти смятат, че е писана в ученическите му години.
Творбата, наречена "Лоената свещ" (от англ. - Tallow Candle), може да се окаже първата приказка на световноизвестния разказвач.
Историята в нея описва една почитана свещ, която след време обаче бива занемарена и пренебрегната, докато нейната вътрешна красота не бива открита и възпламенена наново.
Откритият ръкопис е посветен на г-жа Бункелфлод "от нейния отдаден Х. К. Андерсен". Експертите твърдят, че приказката е написана от автора на "Грозното патенце" през 20-те години на XIX век. Смята се, че г-жа Бункелфлод е вдовица, която писателят посещавал, четял й и вземал от нея книги назаем като дете.
Вестник "Политикен" публикува преведена на английски версия на приказката.
Неин откривател през октомври тази година станал историкът Есбен Брау. Той се натъкнал на копието на ръкописа в една от архивните кутии в Националния архив на Фунен и оттогава насам експерти изследват откритието, състоящо се от 700 думи.
До смъртта си през 1875 г. Андерсен става автор на стотици приказки, преведени на над сто езика. Според специалистите "Лоената свещ" се различава от стила на зрелите елегантни творби на автора, заради което предполагат, че е писана, докато той е бил още ученик - някъде след 1820 г.
Писателят е роден през 1805 г. в Одензе в скромно семейство на обущар. Първите му приказки са публикувани през 1835 г.
Много от най-известните му истории като "Новите дрехи на царя" и "Малката русалка" се фокусират върху начина, по който се възприемат богатството и красотата - тема, която той засяга и в "Лоената свещ".
Според един от експертите откритието е "сензационно" и няма никакво съмнение, че творбата е писана от Андерсен.

Източник: 24 ЧАСА

Няма коментари:

Публикуване на коментар