сряда, 17 октомври 2012 г.

Стефан Пеев: „Думи и образи“ от Александър Фол трябва да бъде четена като човекознание

Стефан Пеев
Стефан Пеев

Интервю на Миглена Стефанова по БНР със Стефан Пеев, управител на издателство КОНТЕКСТ, за книгата на Александър Фол „Думи и образи“

– Каква реакция очаквате от читателите, от публиката към текстовете на Александър Фол? Трябва да уточним, че това е второ издание, но първото е било достатъчно апокрифно, за да кажем, че го няма.
– Първото не само че е било апокрифно, но то излиза във време, когато едва ли тази книга би могла да бъде осмислена по своя автентичен начин. Надявам се времето за осмислянето на „Думи и образи“ вече да настъпва. Очаквам да се опитаме да се разделим с предразсъдъците си, да приемем предизвикателството, което ни подава Александър Фол, да се спрем за малко и да помислим. Може да не се съгласим с всичко, което прочетем, може в някои моменти дори да му се ядосаме, разсърдим, но в никакъв случай няма да останем разочаровани, ако четем без предразсъдъци.
– Ако пък буквално вземем част от заглавието на книгата, в която има и думата образи, е редно да кажем, че книгата е нарисувана от Борис Димовски.
– Това, което знам за творческия процес около книгата, лично ме изненада. Професор Валерия Фол разказа, че Александър Фол и Борис Димовски са се срещнали, както е било обичайно, те са лични приятели. Фол е споделил желанието си да издаде тази книга, попитал е Димовски дали ще направи илюстрации, оставил му е текста, за да се запознае, и на следващата среща, на която е трябвало да се води разговор дали изобщо Димовски ще илюстрира, или няма да има възможност да илюстрира книгата, Димовски е дошъл направо с готовите илюстрации към цялото издание. При всички положения тази книга трябва да се мисли като книга в съавторство.
– А усеща ли се в книгата онова, което не е успял да каже професор Александър Фол? В нея има текстове за времето, за паметта, за мисленето, за културата, за Европа, за Изток–Запад.
– „Думи и образи“ може да бъде четена по много начини. За човек, който познава поне малко по-отблизо творчеството на Фол, книгата няма да го изненада като постановки. Истината е, че в тъканта на повествованието... Замислих се, защото много е трудно да се определи и тепърва ще предстои на специалистите да се борят над жанровите определения на тази книга, тепърва ще се търси начин да се формулира езикът и стилистиката на книгата, но за мен истината е, че книгата се явява систематизация на цялостната теория и на всички основни възгледи на професор Фол за културата. И тя трябва да бъде четена по този начин според мене – като човекознание.
БНР, 7 юли 2011 година

Думи и образи

ДУМИ И ОБРАЗИ
Автор: Александър Фол
Илюстрации: Борис Димовски
Българска. Издание I. 2011 г.
Издателство „Контекст“, Пловдив
© Александър Фол, 2011 г.
© Издателство „Контекст“, Пловдив, 2011 г.
ISBN 978-954-8238-30-4 | мека корица | 136 стр. | цена 7.90 лв.

Поръчка чрез КНИГИТЕ.НЕТ





Моменти от представянето на книгата ДУМИ И ОБРАЗИ на Александър Фол в Унгарския културен институт в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар