неделя, 17 февруари 2013 г.

РАЗКАЗВАЧ НА ПРИТЧИ

Петър Стоянов

Един млад мъж със завидна творческа биография, който в последните години активно заявява арт присъствие далеч извън ареала на града, в който твори и живее – Видин. Петър Стоянов освен член на СБХ, вече е пълноправно вписан в творческата карта на художническите гилдии в Плевен и Пловдив. Неговият ярък талант е ангажирал и впечатлявал ценителите в 9 самостоятелни изложби до момента. През 2011-та е одобрен сред 10-те творци, участвали в Живописен пленер на историческа тематика, иницииран от кмета на Пловдив. 2012-та Петър Стоянов започва с 10-та си самостоятелна изложба в своя Видин, обобщена в заглавието „ПЪТУВАНЕ“. Зрителите се насладиха на последните му творби, обединени в няколко цикъла и всички носещи духа на майсторската виртуозност и творчески заряд на художника. Надали има ценител, докоснал сетивата си до негово платно, който да не е останал запленен от колорита и уникалните фонови игривости, до яркия разпознаваем стил и дух на творбите му. ПЪТУВАНЕ е експозиция-покана за среща с творческите рожби на Петър Стоянов, родени през последните три години (2010, 2011, 2012 г.).
Маслото е любимото средство, с което Стоянов създава светове, изпълнени с многопластови разкази, в които вплита етномотиви. Те притчово водят зрителя към едно ПЪТУВАНЕ. Пращат го в миналото – малко тъжно, носещо спомени, но и изпълнено със светлите акценти оптимизъм. Неотдавна в интервю големият телевизионер институция Кеворк Кеворкян каза: „Няма къща без покрив, а покривът е миналото…“. А при Петър Стоянов няма артистичен импулс без докосване до миналото. Сякаш за да ни увери, че стъпвайки на традиция, на изконното и на уникалната ни идентичност, не бихме имали бъдеще. Затова той с охота се завръща в платната си към българското село, към къщата-храм, към каруцата – постоянен другар на човека в труд, в делник, в празник. Каруцата като символ на живота, съмишленик на човека в пътя му земен. Ту уморена, ненужна и захвърлена, ту лъскава, шарена и готова да поеме своя път напред. Обича противопоставянията Стоянов, обича да ни хвърля и в тъмните дебри на размислите, и към светлите петна върху платната си, от които струи оптимистична импресия. Прави го искрено, с порива на творец, който не просто рисува, а демонстрира живост и постоянно развитие в този толкова интимен диалог между автор и платно.
ПЪТУВАНЕТО на Петър Стоянов ще ви заведе и сред циклите „Терасата“ и „Прозореца“. Те внасят трептенето на магично-митичния му поглед към онова навън – светлото и отразяващо човешкия порив. Накъде? Ще си отговори зрителя, заставайки срещу платната и оставяйки се с лекота да пътува там, сред маслените светове на видинчанина.
Със сигурност 10-та изложба на живописеца изненада ценителите, разказа много за живота, за таланта му и най-вече за онзи поглед, който ни е нужен – искреният ОТ и ЗА нещата. Онези неща, които често задъхани не осъзнаваме, забравяме да усетим и изразим – добротата и любовта.
Елате сред творбите на Петър Стоянов, изживейте, отдадени на изкуството, това ПЪТУВАНЕ.

Донка Колева
арт мениджър на ДПХ


Няма коментари:

Публикуване на коментар