вторник, 8 ноември 2011 г.

КОГАТО СЕ НУЖДАЯ ОТ ДРУГИЯ

Хорхе Букай
Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме. А без избор няма свобода. А без свобода няма истинска любов.
Хорхе Букай

Не знам дали действително тази мисъл принадлежи на Хорхе Букай. Възможно е. Поне така казва УИКИЦИТАТ.
Мисълта звучи красиво. И силно. А всяка красива и силна мисъл впечатлява. И всяко изразително впечатление вцепенява сетивата ни и размътва критичността ни. Кой ли не би се подписал под думите, че без свобода няма истинска любов. Но дали свободата е гаранцията за любовта? И за коя свобода говорим? За свободата от другия? Такава свобода не съществува. И никога няма да съществува за индивида. Щастието да бъдем човешки същества е в нашата обвързаност. И не щастието, а тъкмо кризите – големите, истински световни кризи – би трябвало да ни научат на това, че щастието не е в собствената ни самодостатъчност. Дали някой ден апологетите на съвременните теории за щастие ще узреят за тази идея?

Стефан Пеев
Източник на снимката: БГПАРТИ.КО.ЮК

6 коментара:

  1. На мен понятието "самодостатъчност" винаги ми е звучало като "егоизъм"! Но също така често съм се замисляла за симптомите, които говорят за зависимост.Адски е трудно да балансираш и често намираш онзи миг на вътрешна хармония и разбирателство именно когато останеш сам със себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Обвързаност и зависимост са съвършено различни състояния. От друга страна, не бива да гледаме и разбираме зависимостта едностранчиво и елементарно. Сукалчето зависи от майка си. И точно в тази зависимост е положен пътят към неговата собствена неповторимост и свобода. Репликата има за цел единствено да ни накара да се замислим дали понятия като свобода и любов са толкова елементарни и плоски, колкото изглеждат през погледа на някои мислители.

    ОтговорИзтриване
  3. Из Пияджатика Сутра, цитирам от превода на Тич Нат Хан:
    Пътят на Пробуждането
    ....„Учителю Гаутама, има някои, които казват, че ти съветваш хората да не обичат. Те казват, че си казал, че колкото повече обича човек, толкова повече той ще страда и ще се отчайва. Аз мога да видя някаква истина в това твърдение, но не мога да се примиря с него. Без любов, животът би изглеждал изпразнен от смисъл. Моля те, помогни ми да разреша този конфликт."
    „...Има много видове любов. Трябва да изследваме отблизо същността на всеки вид любов. В живота има голяма нужда от присъствието на любов, но не от онзи вид любов, който се основава на копнеж, страст, привързаност, дискриминация и предразсъдъци. Ваше величество, има друг вид любов, изключително нужна, която се състои от любяща доброта и състрадание, майтри и каруна.”
    "Обикновено когато хората говорят за любов те имат предвид само любовта, която съществува между родители и деца, съпрузи и съпруги, членове на едно семейство или членове на собствената каста или страна. Тъй като същността на тази любов зависи от схващанията за "аз" и "мое" тя остава оплетена в привързаност и дискриминация. Хората искат да обичат само своите родители, съпрузи, деца, внуци, своите собствени роднини и сънародници. Тъй като са оплетени в привързаности те се притесняват от нещастия, които биха могли да сполетят техните любими хора дори и преди такива нещастия да са се случили в действителност. Когато подобни нещастия действително се случат, те страдат ужасно. Любовта която се основава на дискриминация ражда предразсъдъци. Хората стават неефективни или дори враждебни към онези, които се намират извън собствения им кръг от любов. Привързаността и дискриминацията са източници на страдание за нас и за другите. Ваше Величество, любовта за която всички същества са наистина гладни е любящата доброта и състраданието. Майтри е любовта, която има способността да донесе щастието на другия. Каруна е любовта, която има капацитета да премахне чуждото страдание. Майтри и каруна не изискват нищо в отплата. Любящата доброта и състраданието не са ограничени до собствените родители, съпрузи, деца, роднини, до членовете на собствената ни каста и до сънародниците ни. Те се разпростират към всички хора и всички същества. В майтри и каруна няма дискриминация, няма "мое" и "чуждо". И тъй като няма дискриминация, няма и привързаност. Майтри и каруна носят щастие и премахват страданието. Те не причиняват страдание и отчаяние. Без тях, животът би бил изпразнен от значение, както казахте и вие. С любяща доброта и състрадание, животът е изпълнен с покой, радост и доволство...”
    „...Как може човек да обича без желание и привързаност? Как мога да избегна създаването на притеснения и страдания в любовта, която изпитвам към собствените си деца?"
    Будата отговорил, "Трябва да се вгледаме в същността на своята любов. Нашата любов трябва да носи покой и щастие на онези, които обичаме. Ако любовта ни се основава на егоцентрично желание да притежаваме другите, ние няма да можем да им донесем покой и щастие. Точно наопаки - нашата любов ще ги накара да се чувстват хванати в капан. Такава любов не е нищо повече от затвор. Ако хората, които обичаме са неспособни да се чувстват щастливи поради нашата любов те ще намерят начин да се освободят. Те няма да приемат затвора на нашата любов. Постепенно любовта между нас ще се превърне в гняв и омраза.”.....

    ОтговорИзтриване
  4. Уважаеми г-н Пеев, според Вас каква е разликата между обвързаност и привързаност?

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за отговора, но това и аз го знам. Интересуваше ме Вашето разбиране! :)

    ОтговорИзтриване