събота, 12 април 2014 г.

ИЗГУБЕНИ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

Исус Христос

Чета информацията в СЕГА.БГ за папируса, в който Исус споменава жена си. Ватикана побързва да определи папируса като фалшификат. Историците – не. Тяхна грижа и отгворност е да изследват документите и да открият истината.
В подобни случаи си спомням публикуваната от Юри Тинянов през 1927 година повест „Подпоручик Киже“. В повестта Тинянов осмива бюрократичната система в Русия и същевременно използва анекдотичната история, за да покаже колко ненадежден е историческият документ като пряк извор на историческо познание.
Веднъж придворният писар, съставяйки поредния указ за производство на офицери в последващ чин, допуска грешка, като въвежда името на никога несъществувал подпоручик – подпоручик Киже. Императорът подписва указа, с което започва дългата история на Киже. Киже последователно е произведен в чин, поставен като караул, наказан за това, че крещи под императорския прозорец, изпратен на каторга в Сибир, опростен от императора, дослужва си до чин генерал, получава награди и накрая се налага скоропостижно да почине, тъй като императорът поисква да се срещне с него, а подчинените му не знаят къде да намерят съществуващия само на книга офицер Киже.
Това, че един документ е автентичен, не означава, че е достоверен като източник на историческо познание. Представям си ужаса, който ще изпитат бъдещите историции в стремежа да систематизират познанията си за нашата собствена епоха, базирайки се на интернет комуникацията ни.

СЕГА.БГ: Оригинал е папирусът, в който Исус споменава жена си



Скандалното "Евангелие на съпругата на Исус"
Фрагментът от папирус, в който Исус споменава съпругата си, е автентичен древен документ, а не съвременен фалшификат. Това заявиха учени от Масачузетския технологичен институт, Колумбийския университет и Харвард. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Harvard Theological Review. За съществуването на фрагмента, познат като "Евангелие на съпругата на Исус", бе съобщено на конференция през 2012 г. Тогава от Ватикана го обявиха за фалшификат. Папирусът е написан на египетски коптски език и е с големината на визитна картичка. Екип от отдела за Еволюционна човешка биология на Харвард анализирал въглерода във фрагмента и констатирал, че той датира между 659 и 869 г. след Христа, което го прави съвременник на Евангелието на Йоан. Колегите им от Колумбийския университет пък потвърдили, че езикът и стилът на писане са типични за този период. "Всичко това доказва, че папирусът е от древността и е бил писан тогава", заяви историкът Карен Кинг от Харвард. Въпреки че документът е с много малки размери и съдържа само няколко изречения, които очевидно са част от по-голям текст, той изразява идеи, които са в разрез с каноните в Новия завет. "Исус им каза: Моята жена ...", гласи една от фразите върху папируса.
СЕГА.БГ


Стефан Пеев
Начало


Няма коментари:

Публикуване на коментар