неделя, 24 януари 2010 г.

Издателският бранш има нужда от такова списание!

KNIGITE.NET • Интернет книжарница
4Publishing

Заслушайте се в следващите редове (или още по-добре: посетете и разгледайте целия блог на студентите Книгоиздаване IV курс). Не ви ли вълнува ентусиазмът на тези млади хора? Тяхната енергия не е ли стимул и за вашите идеи? Не ви ли тревожат образователните проблеми, пред които сме ги изправили? Ако отговорът е НЕ! Съжалявам, не можете да издържите теста за привързаност към книгата в момента. Опитайте отново. Някъде другаде. Някога друг път.

Из блога на студентите Книгоиздаване IV курс

Става дума за неголямо и леко скучновато професионално списание с фокус издателската дейност в България и по света. След много спорове и сръдни, решихме да го кръстим 4Publishing.
Идеята за това списание дойде от професор Петранка Филева, ръководител на катедра История и теория на журналистиката в нашия факултет, за което сърдечно й благодарим. Замислено като алтернатива на обичайните изпити (в случая Икономика на книгоиздаването), за нас то се превърна в нещо наистина вълнуващо!
Цяло списание за нещата, които ни интересуват! Съвсем наше, йе йе йе!
Е, голямата свобода, както знаем, означава и голяма отговорност, затова скоро дойдоха и първите моменти, в които никак не ни беше весело. Цялостната система на образованието в България никога не е била насочена към практическата дейност и затова се наложи да се учим в движение. Ние не знаехме как се оформя макро редакторска политика, как се определят теми за статии, как се проучват дадени въпроси, как се правят интервюта, как се редактират текстове, как се набират средства за отпечатване, как се контактува с печатница, как се снима корица, как се странира и сглобява списание, как се прави лого, как се осигурява логистика, как се получава ISSN, как се координира цялото това нещо и - може би най-важният ни урок - как се работи в екип!
4Publishing се издава веднъж годишно с некомерсиална цел. С първия брой от декември 2009 ние поставяме началото, като се надяваме проектът да бъде продължен от всеки следващ випуск от нашата специалност. Така студентите ще могат да създадат свой собствен издателски продукт, още преди да са се дипломирали. По този начин, надяваме се, издателите ще престанат да гледат на нас като на книжни мишки, които могат и знаят всичко само на теория, а дори ще успеем да ги впечатлим. Все пак - очертава се в близките години да работим заедно, нали така?
Още повече - издателският бранш има нужда от такова списание! Не мога да гадая колко точно генерални директори четат Publishers Weekly да речем, но наблюдавайки медийната среда в България, ми се струва, че някои от тях определено трябва да си сверят часовниците. Нашето списание - с текстовете си в ресори Свят, Тенденции, България, Маркетинг, Блогосфера и Още - е опит да повдигнем определени въпроси. Полза ще имат всички, повярвайте ми. (Източник: Книгоиздаване IV курс | БЛОГ... (24.01.2010)


КНИГИТЕ.НЕТ подкрепя младите ентусиасти!

Подкрепете ги и вие! Посетете техния блог. Научете повече за тях. Съдействайте им!