неделя, 27 юни 2010 г.

КАПИТАЛИЗМЪТ НЕ СИ ОТИВА С ИНТЕРНЕТ


Свободата на обмен на информация, която мрежата предлага, замъглява съзнанието дори на уважавани хора и ги кара неволно да бъркат интернет с Октомврийската революция.
За щастие интернет не е краят на капитализма, което означава, че собствеността на автора върху произведенията му има същата правна сила като собствеността на Иванчо върху чисто новата му кола.
Да, всеки може да си купи книга и да я сподели с приятели, както и Иванчо може да сподели колата си с любовницата си. И както по правило последното никога не означава, че любовницата е станала собственик на колата, така и прочетената от пет-десет приятели книга няма да наруши авторските права на създателя ѝ. Но когато Иванчо реши да сподели прочетената книга през интернет с всички, без да се допитва до носителя на правата, воден от алтруизъм и дълбокото вътрешно убеждение, че спомага за развитието на културата, трябва със същия алтруизъм да посрещне факта, че освен любовницата му, другите хора имат право също свободно да се качват на новата му кола и да я използват съобразно потребностите си.
Алтруизмът на Иванчо обаче се простира само до книгите, не и до новата му кола.
Защото Иванчо прави разлика между духовното и материалното.
Духовното е за споделяне и обща полза.
Материалното е, за да си го притежава Иванчо.
Такава е негласната логика на повечето защитници на НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНОТО съдържание на всички сайтове, които са се самонарекли публични интернет библиотеки. Казвам незаконосъобразно, защото в някои от тези сайтове ими и законосъобразно съдържание – книги, предоставени със съгласието на авторите за свободно ползване.
И нека всички защитници на chitanka.info се възмущават справедливо колкото си искат на смешния и нелеп начин, по който полицията се нахвърли на сайта. Но нека не забравят, че капитализмът не си отива с интернет.

Стефан Пеев

11 коментара:

  1. моля автора да коментира това:

    http://books.google.com/books?id=VDY2IOJhTgAC&printsec=frontcover&dq=%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8&hl=en&ei=8lcnTLX6CMGWsQbm64hi&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCoQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

    ОтговорИзтриване
  2. я стига се излагайте, бе хора:). аз съм заклет фен на Читанката и на няколко торент сайта; но това значи ли, че при възможност няма да си купя книгите/филмите/и т.н. на авторите, кто харесвам?? ще го направя и още как. следващото вече го казаха, та само го повтарям, но я питайте някой автор, от тия, дето все още са възможни за питане, и същевременно си държат на четенето, дали ги е яд, че ще са "крадени" по тоя начин?? смешно е - книжарница протестира, издателство протестира... а авторите излизат 2ра ръка участници в ситуацията. ай стига вече, че ми писна.

    ОтговорИзтриване
  3. Ето, аз чета, купувам книги, ходя на кино и т.н. Ужасно съжелявам, че закупих "Пощоряване" на Тери Пратчет, защото превода беше под всякаква критика, ако я бях разгледал преди това в електронен вариант, никога нямаше да я купя. Но пък точно защото ги има онлайн библиотеките, съм притежател на "Хрониките на Амбър" например, както и на много други книги. Онлайн библиотеките, са ме насочили към много книги, които иначе не бих притежавал. Така че вместо да подпомогнете безплатната реклама, Вие загубихте потенциален клиент в мое лице. Вие изгорихте 16 000 произведения и желаете да си закупя нещо от Вас?

    ОтговорИзтриване
  4. и като казвам "държат си на четенето", имам предвид държат си на комуникацията с читателите - мисловна и всякаква - щото ясно е, че има и такива, дето на други неща държат. то без тях не може. но все пак приоритетите хорски са различни, слава богу.

    ОтговорИзтриване
  5. Иванчо щеше да се съгласи, но ползването на колата няма съвсем никакво отношение към развитието на културата. Иванчо прави разлика между духовното и материалното, книгите и пържолите :-)))). Иванчо с удоволствие ще заплати на Автора, защото му харесва неговото творчество и иска да Автора да продължава да споделя с него своите светове. Но не е съгласен между него и Автора да застават хора, които сравняват книгите с коли, сирене и пържоли.

    ОтговорИзтриване
  6. Нали това е проблемът, че законът не е достатъчно ясен и че темата е казус. Баси, повтарянето на едно и също е доста безполезно относно тази тема. Решението съдът ще го вземе (стига най-сетне някой да вземе да заведе дело, а май всички си седят на ръцете).

    ОтговорИзтриване
  7. Бъдещето на Google Търсене на книги

    Нашето първо по рода си споразумение с автори и издатели.

    Преди три години Сдружението на авторите, Асоциацията на американските издатели и група от автори и издатели заведоха дело по групов иск срещу Google Търсене на книги.
    Днес с най-голямо удоволствие съобщаваме, че постигнахме споразумение по делото и ще работим в тясно сътрудничество с тези наши партньори в издателския бранш, за да представим онлайн още повече от книгите по света. Заедно ще постигнем много повече, отколкото всеки от нас би постигнал самостоятелно и това е от полза в дългосрочен план за автори, издатели, изследователи и читатели.
    Ще отнеме известно време, докато това споразумение бъде утвърдено и приключено от съда. Засега ви даваме предварителен поглед към промените, които се надяваме, скоро ще бъдат реалност.

    Мисли и мнения


    .....................


    А къде е споразумението на chitanka.info с носителите на правата?

    ОтговорИзтриване
  8. Ето го споразумението на chitanka.info:

    "ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

    ...

    Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
    ...
    9. възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;"

    А сега може ли да видим споразумението назн търгашите, наричани в закона "носители на авторски права" с авторите на "77 приказки от цял свят" например?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен, тия приказки са в графа народно творчество.

    И би било чудесно да спре да се слага равенство между млечни селскостопански продукти и художествени текстове. Дори заради едната разлика в производството им.

    Все пак, не разбрах какво е било това споразумение, за което говори Стефан Пеев, можеше да цитира. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Е-VESTNIK публикува коментар по темата „Да дадем ли книгите на "Гугъл"?“
    Струва си човек да се запознае с този коментар.
    Препратка: тук

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен пост!
    100%-ов клиентогонител

    :D

    ОтговорИзтриване