четвъртък, 12 януари 2012 г.

Хю Лори


Джеймс Хю Калъм Лори (на английски: James Hugh Calum Laurie) (роден на 11 юни 1959 г.) е британски актьор, комик, писател и музикант. По-известен е с професионалния си псевдоним Хю Лори.
Роден и отрасъл в Оксфорд, Англия, където посещава Dragon School (известно подготвително училище), преди да отиде в Итън Колидж и след това в Селуин Колидж, Кембридж, където изучава Археология и Антропология. Неговият баща печели олимпийски златен медал в категория гребане (двойка без кърмчия), самият той също е бил гребец в училище и в университета.
До 2002 Хю Лори е познато лице в серия телевизионни драми, гостуващ през тази година в няколко епизода на първия сезон на шпионския сериал Spooks излъчван по ББС 1. През 2003 той участва и режисира комедийната драма по ITV - Fortysomething. От 2004 г. досега (2010) Лори играе д-р Грегъри Хаус в „Д-р Хаус“, медицинска драма на FOX.
Лори е много добър пианист (това се вижда и в сериала „Д-р Хаус“), свири също на китара. Свири и на ударни в училищния оркестър.
Лори е запален мотоциклетист. Първият си мотор получава като подарък от баща си за 16-тия си рожден ден. В Лос Анджелис, където снима „Д-р Хаус“, Лори купува мотоциклет "Триумф Бонвил", копие на известната марка от 60-те години на 20. век и се наслаждава на анонимността си, когато го кара с каска на главата.
Той се жени за Джо Грийн на 16 юни 1989. Сега живеят в северен Лондон с техните двама сина и една дъщеря. (Източник: УИКИПЕДИЯ)



Хю Лори – литературен дебют

Търговецът на оръжие




Хю Лори – музикант

Guess I'm A Fool


Няма коментари:

Публикуване на коментар