неделя, 16 май 2010 г.

BORN IN ЧАЛГА

Чалга

Качеството на музиката и текста са понятия субективни. Щом толкова хора харесват [чалга] музиката у нас, значи всичко е наред. Защото музиката обслужва слушателя, а не обратното.

Източник: Дневник. БГ

 

Репликата е на един от милионите нелегални, които преброждат всекидневно интернет – без лице, без име, без биография, без спомени – единствено и само глас, който настоява да бъде изслушан. Настоява до степента на кресчендо: неотстъпчиво и ако трябва – арогантно.

Темата е отзвукът в „Дневник“ на статията на немската славистка Катерина Гел във вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", посветена на чалга културата.
Изводите на Катерина Гел можем да резюмираме така:

Музиката се превръща в поведение.
Поведението се превръща в свят.
Светът се превръща в нова идентичност.
Новата идентичност носи един-единствен етикет: НЕЕВРОПЕЕЦ!

Естествено последващите статията мнения живееят от напрежението на противоположностите. Тези мнения са любопитни не толкова с аргументите си, колкото с разбирането за пазара, което изповядват. Пазарът съществува не за да подобрява качеството ни на живот, а за да поддържа статуквото. Говорим за пазар, диктуван от конформизъм. Пазарът е това, което се търси. А това, което се търси трябва да е евтино, да се създава лесно, в масов тираж, да се продава бързо и без усилия. Като капачките за буркани във времето на зрелия социализъм. Като евтините пеньоари на ромбоидчета за всяка домакиня тогава.
Чалгата се появи днес, с прехода, но се роди в условията на зрелия социализъм, във времето, когато обещавахме на човека по-добро бъдеще, но му продавахме унизително настояще.
Защото по-доброто бъдеще е усилие и изпитание, а за родените в чалгата тези две категории са мисловно невъобразими.
Историята на чалгата е по-дълга от 20 години.
Ние всички сме родени в чалгата.

Стефан Пеев

Няма коментари:

Публикуване на коментар