петък, 10 февруари 2012 г.

"Не ми трябва "Ягуар", нужен ми е само трактор"

Ягуар

ДНЕС.БГ чрез ДОЙЧЕВЕЛЕ разказва как 250 души от испанското селце Содето се справят с огромната печалба от 128 млн. евро от коледната испанска лотария "El Gordo". Разказът е очарователен. А хората от Содето – прекрасни земни хора.

Хосе Антонио, на 27 години, показва какво си е купил преди няколко дни: едно поле от 8 хектара необработвана досега земеделска земя. Тук новият собственик ще сее пшеница. С оглед на богатството си Антонио би могъл да си купи и много други неща. Той е един от 250-те жители на малкото селце Содето в Северна Испания, които спечелиха над 100 милиона евро от коледното теглене на лотарията "El Gоrdo".

Срещу пет евро - милиони

Особеното в случая е, че почти всеки жител на селото е пуснал фиш и печалбата носи колективно благосъстояние на селяните. Всеки един от жителите на Содето печели най-малко 100 000 евро. Тук, в окръг Монегрос почти няма млади хора. Всички са отишли да работят в по-големите градове. Възрастните са останали сами. Няма работа, а доколкото все пак я има, е само в селското стопанство. По междуселските пътища се срещат повече крави, отколкото автомобили. Гъстотата на населението е седем души на квадратен километър. Така можем да си представим ничията земя.
Хосе Антонио оглежда земята си. "Никога не съм бил другаде и няма да ходя никъде. Няма да пръскам парите си за лукс или екскурзии. Купих и още един парцел за мен и родителите ми. Тук ще работя, тук съм щастлив", казва той. Опитът го е научил да не споделя колко пари е спечелил заедно със семейството си.
Малко след тегленето на лотарията мнозина пристигат в Содето и празнуващите жители гордо оповестяват размера на печалбите си. На другата сутрин клаксонът на тежък автовоз събужда селяните. Шофьорът спира камиона пред църквата и разтоварва един "Ягуар" на стойност 250 000 евро. Селяните обаче не му обръщат никакво внимание. Това е само един от многото опити за рекламиране на луксозни продукти, завършили с провал.

Бели пари за черни дни

И днес, пет седмици след раздаването на печалбите, по улиците на Содето не се виждат луксозни возила. Жените не носят маркови чанти, мъжете не са си купили часовници "Ролекс". А съблазните дебнат отвсякъде. На дървена дъска пред кметството има обяви за коли, облекло, апартаменти по морето и други екстри. Франсиско, който не иска да каже фамилното си име, за да не научи някой адреса му, нервно къса обява за луксозни джипове: "Не им искаме обявите. Парите ни трябват, за да се справяме с тукашните проблеми. Печалбата ще бъде заделена за черни дни", казва той.
Дори след като разбират, че са спечелили огромна сума, новоизпечените милионери продължават нормалния си начин на живот: още на другия ден те отново излезли на работа в полето. За да разбере човек хората от Содето, трябва да знае любимата им дума: "tranquilidad", което ще рече спокойствие. За жителите на Содето печалбата е средство да запазят и осигурят спокойствието на своя бъдещ живот.
Много хора в селото възнамеряват да ремонтират къщите си или да си купят ново кухненско оборудване. Никой обаче не мисли да се преселва. "Когато човек има всичко, което смята за важно, какво му трябва повече?" - пита Хосе Антонио и сам си отговаря: "Нищо. Не ми трябва "Ягуар", нужен ми е само трактор." После премисля нещо и започва гръмко да се смее: "Представяте ли си? В Содето някой да се изтъпани с "Ягуар"!"

Източник: ДНЕС.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар