сряда, 24 февруари 2010 г.

СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

Библиотека
Те са навсякъде около нас. Тъпчем книгите им по лавиците на домашната ни библиотека, докато спорадично и мимоходом следим изказванията им по телевизията или радиото; срещаме ги понякога в трамвая, дори на опашката в МОЛ-а и в повечето случаи не ги разпознаваме.
В своето земно, извънлитературно битие съвременните автори са ни далечни и чужди. Но един ден историята ги превръща в класици. Същите тези хора влизат в читанките, за да открият пред децата ни онзи свят на ценности, който ние не можем или нямаме достатъчно сили да им покажем.
В битието си на класици съвременните автори стават значими за нас по един неподозиран начин – техният глас е вече част от гласа на нашата съвест, техните чувства възпитават чувствата на децата ни, а и нашата собствена емоционалност. Тогава изведнъж преоткриваме съвременните автори и в изненадата си как да общуваме с тях ги пращаме на изпитанията на топ класациите. Опитваме се да ги подредим в ценностния си свят, както подреждаме книгите в домашната си библиотека – по височина и по плътност.
Стефан Пеев


Няма коментари:

Публикуване на коментар