неделя, 4 септември 2011 г.

ПО ХЪЛМА НАГОРЕ

Стефан Пеев
И понеже със София Несторова заговорихме във ФБ за Хълм на духа, който се издига символично като възраждане на пловдивско тепе, си спомних за един друг хълм, покорен някога от един непокорен българин.
Името на този човек е малко известно на младите хора у нас. А историята му е осъдена да мине в забвение, ако не положим усилия да я пазим у себе си – като нашата стъпка нагоре по Хълма на духа.


Христо Проданов


Христо Проданов
Роден:
Починал:

Христо Проданов е български алпинист и планинар. Роден е на 24 февруари 1943 г. в гр. Карлово. Той е първият българин, стъпил на Осемхилядник - Лхотце (8516 м) през 1981 г., първият българин изкачил връх Еверест през 1984 и загинал при спускането от върха на 21 април. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

Източник: УИКИПЕДИЯ



Стефан Пеев

Няма коментари:

Публикуване на коментар