събота, 10 септември 2011 г.

АРЛЕКИНО

ЕМИЛ ДИМИТРОВ
Емил Димитров

АЛЛА ПУГАЧОВА
Алла Пугачова



ЕМИЛ ДИМИТРОВ
Емил Димитров е роден през 1940 в Плевен в семейство на артисти-илюзионисти — негов баща е Димитър Димитров, известен като Факира Мити, a майка му - французойката Анастасия Димитрова (по мъж),- асистентка на Мити, с артистично име Мадам Сиси, рано развела се с баща му и завърнала се във Франция, тя често бива посещавана в родината си от Емил. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960. Но в същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни. Най-големи успехи има в СССР и Франция.
През 1970 излиза един от най-големите му хитове „Моя страна, моя България“ , който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида. Песента „Моя страна, моя България“ под названието „Моника“ е записана на френски, немски, италиански, испански . Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

Източник: УИКИПЕДИЯ

АЛЛА ПУГАЧОВА
Истинско признание за певческия си талант Алла Пугачова получава на фестивала "Златният Орфей" през 1975 г., когато получава голяма награда с песента "Арлекино" на Емил Димитров.
През втората половина на 70-те и началото на 80-те години Пугачова се превръща в най-голямата звезда на руската естрада, а известността ѝ надхвърля границите на родината ѝ. Тя печели Голяма награда на фестивала в Сопот, Полша (1978 г.), златни плочи от Финландия и MIDEM в Кан, изнася рецитал в зала "Олимпия" в Париж (1982 г.), има представяне на фестивала "Сан Ремо" (Италия), участва в откриването на културния център на СССР във Виена, получава награда на Световния съвет за мир, участва в благотворителни концерти във Финландия и др.


Източник: УИКИПЕДИЯ

Няма коментари:

Публикуване на коментар