неделя, 16 юни 2013 г.

ПАРАДОКСАЛНО, НО ФАКТ...

Александър Кертин© снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева

Ще се съгласите ли с родителите, които коментират, че училището е станало като един алианс – пращат децата да научат там по два-три чужди езика, а българският и математиката са за частни уроци?

Това е тяхно признание, че пращат децата си. Самите деца свидетелстват за това, когато си говорят помежду си. Днес можем да проследяваме техните разговори, защото те са в мрежата. Казват учим това, с което ще кандидатстваме. В останалите часове значи те се чувстват неангажирани. Това пак е резултат от механичното пренасяне на либерални идеи, от неразбирането. Либерализмът се разбира само като това, че аз имам право на избор, това, което съм си избрал е единствено меродавно, а това, което е социална поръчка, не ме засяга. Това е резултат от едно разминаване в разбирането за културните модели, които някъде са били изградени исторически в продължение на дълго време, а ние механично ги пренасяме.
Затова е така, че учениците решават, че трябва да учат само това, с което ще кандидатстват. Практически има училища, в които няма учебен процес - учениците са вътре, всеки с нещо там се занимава. Част от тях критикуват учителката, ако не я критикуват, се опитват да я скандализират. А една малка група, която ще кандидатства да кажем с биология, се стремят да научат и са сърдити за това, че учителката не е въвела ред, а тя е безсилна да въведе ред. Казвам учителката, защото 85 процента от българските учители са жени.
Александър Кертин
Източник: ДАРИКНЮЗ


Родителите пращат децата в училище да ги довъзпитаваме, а ние, учителите, ги връщаме вкъщи да ги дообразоват.
Цветелина Драганова

Няма коментари:

Публикуване на коментар