събота, 8 юни 2013 г.

ДА СЪТВОРИШ БЪЛГАРИН

Александрина ПендачанскаАлександрина Пендачанска е родена през 1970 г. в София, дъщеря е на оперната прима Валери Попова и музиканта Иван Пендачански. Завършва Националното музикално училище с профил “Пиано и пеене”. От 1989 г. досега пее в най-големите оперни театри по целия свят. Календарът е запълнен до сезон 2015-2016 г. През 2009 г. дебютира като писателка с книгата Da сapo. Омъжена е за журналиста Найо Тицин, имат две дъщери.

Ще се върнете в България?
Никъде другаде извън България не бих искала да живея. Рано или късно ще се върна. Тук съм по-щастлива откъдето и да е другаде. Въпреки всичко.
А децата ви?
Децата ми не искам да се връщат. Казвам го съвсем откровено. Искам да гледам тук внуците си. Да ми ги водят в България, да си имат своята българска баба, която ще ги учи да четат и пишат на български.
Драмата на нас, българските родители е, че хем искаме децата ни да не са тук, хем да са около нас.
Въпросът е, защо не успяхме да си направим от този рай, с който сме облагодетелствани, добро място за живеене? Защо сме толкова кьопави? Дори не можем да оценим какво имаме. А в историята ни е имало поколения, които не са съжалявали, че са се върнали и са съумели да оползотворят знанията си.
Чудех се откъде да започнем, защото всичко е толкова разбито, и стигнах до следната мисъл. Това, което всички искаме и което ни обединява, е децата ни да са по-добре. Да знаят повече от нас, да са по-умни от нас, да са по-успели, да са по-богати, по-красиви, по-интелигентни. Ако започна да се занимавам с политика...
Има ли такава вероятност?
Не ми се вярва да се случи. Но аз бих тръгнала с образованието, възпитанието и създаването на българи, които заслужават да живеят тук.

Из интервюто на Валентина Петкова с Александрина Пендачанска. Източник: ТРУД

Няма коментари:

Публикуване на коментар