събота, 19 септември 2009 г.

Софийският университет е единственият български университет, който е в 500-те най-добри университета в Европа


Както не можем да сравняваме българската икономика с датската, така не можем да сравняваме и българското образование с европейското, смята ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Иван Илчев
Източник: Агенция ФОКУС



Софийският университет е единственият български университет, който е в 500-те най-добри университета в Европа. Бройката е гигантска и ние заемаме някъде към 400-то място. Смея да твърдя обаче много ангажирано, че пред нас няма в тази класация нито един университет, който да не е финансиран поне три пъти по-добре от Софийския университет, а зад нас има маса университети, които са три пъти по-добре финансирани, каза още ректорът на СУ в интервю за агенция ФОКУС.
По данни на Европейската агенция за статистика за статиите, публикувани в авторитетни международни научни издания, сравнени с финансирането на науката в съответната страна, най-много статии на един милион евро изразходвани за наука има България в цяла Европа. Швейцария, примерно заема последните места. Ние правим опит да направим максималното с минимални възможности, признава проф. Иван Илчев.

Проф. д-р Иван Илчев е роден на 25 юни 1953 година в София. Завършил е специалност "История" в СУ. Във висшето училище той е асистент в историческия факултет от 1978 година, а през 1995 година е избран за професор по нова и най-нова история на балканските народи. Специализирал е и изнасял лекции в университети в Лайпциг, Солун, Оксфорд, Чикаго, Колумбия и др. От 2007 година е ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар