сряда, 16 септември 2009 г.

Българска джобна енциклопедия


KNIGITE.NET • Интернет книжарница



Първата българска енциклопедия в джобен формат е вече факт. Изданието е осъществено от академичното издателство „Проф. Марин Дринов“ и от националния център „Българска енциклопедия“. Главен редактор на изданието е акад. Ячко Иванов.
Каквото и да се опитаме да кажем за тази книга, не бива да забравяме, че тя е първа по рода си. Може би някой ще възрази, че изданието е закъсняло и че не може да се бори с конкуренцията на интернет. Не смятам, че тази критика е уместна. Идеята, че интернет ще унищожи тотално книгата ми е чужда. Книгата се развива и променя в надпреварата с интернет, а не се бори за своето оцеляване. На какъв носител ще я реализираме: дали на пергамент, дали на заешка кожа, дали на хартия; дали ще има формата на свитък, на книжно тяло или ще се появява от екрана на компютъра ни – книгата винаги ще си остава книга: добре или зле оформено послание към съвременниците и към бъдещето, и винаги ще търси досега със своя читател, защото книгата е нашият разговор или медиаторът в нашето събеседване, с хората, които не можем непосредствено да видим.
Затова, струва ми се, че е по-уместно да поздравим авторския колектив и издателите и да се вгледаме в изданието с благоразположение. То е богато илюстрирано и дава достатъчно изчерпателна информация за света, в който живеем. В тази малка книжка е отделено място за човека и природата, историята, изкуството и литературата, техниката и технологиите, спорта, държавите по света и, разбира се, за България. Енциклопедията би била много полезна при пътувания в страната и в чужбина и е същевременно мил подарък за близък човек.
Изданието е представено в интернет книжарницата http://knigite.net.

Няма коментари:

Публикуване на коментар