неделя, 27 септември 2009 г.

Доброто преподаване е изкуство

Толкова ли е трудно терминологията да бъде обяснена на разбираем за децата език – пита журналистът Апостол Апостолов и заключава, че термините в учебниците превръщат учениците в казанчета.
Източник: ЕКОН.БГ

28.09.2009
KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Почти бих се съгласил с възмущението на Апостол Апостолов, че образователната система остава неадекватна на времето, ако у мен не се прокрадваше, съмнението, че това възмущение е някак редовно, дори по-лошо: поръчково. Да се критикува образователната система през септември е нещо обичайно и вече дотолкова тривиално, че дори не обръщаме внимание на критиката.
А на въпроса, който Апостол Апостолов си задава, за трудното и лесното при терминологията, отговорът е може би неочакван: да, трудно е. Много е трудно да представиш знанието по достъпен и разбираем за учениците начин. Умението да сториш това се нарича преподаване. Доброто преподаване е всъщност изкуство. Или, ако сменим терминологията от изкуствоведческа в икономическа, добрият учител е мениджър на личностното израстване на децата. Смятате ли, че от всекиго става добър мениджър?

+добави в любими.ком

Няма коментари:

Публикуване на коментар