понеделник, 21 септември 2009 г.

Фондация „Братя Мормареви“ връчи ежегодните си литературни награди за ученици


Автор: Ася Методиева
Източник: БНТ.БГ



Неиздаван досега ръкопис на братя Мормареви ще види бял свят близо 60 години след неговото създаване. Ръкописът е бил притежание на един от двамата братя - Марко Стойчев, и е със заглавие “Гневът на мачките”. Фондация „Братя Мормареви" връчи за трета поредна година награди за есе и разказ в ученическия конкурс "Бодлите на таралежите".
И тази година таралежите доказаха, че за писането си трябват и бодли. С остър ум Александрина Георгиева от Бургас за втори път спечели първа награда в конкурса на братя Мормареви. Най-впечатляващо за журито се оказа есето на Иван Бадински от София.
Иван Бадински – първа награда за есе: "Винаги, когато напиша нещо, се чувствам много добре. На английски има много хубава думa - "in high spirit", което буквално означава с висок дух, така да го кажа."
Отличени за творбите си бяха и Николай Великов и Мария Николова.
За три години броят на участниците се е удвоил, а с това и хубавите текстове, отбеляза председателят на фондацията Кънчо Стойчев. А на следващите награди догодина той си обеща да разлисти издание на ръкописа, открит в архивите на баща му.
Кънчо Стойчев – председател на фондация “Братя Мормареви”: "Това е роман пародия на редица образци в световната литература, на редица жанрове и същевременно пародния на онова време."
По традиция и тази година освен отличените на първо място ученици фондацията награди и техните учители по литература.

Няма коментари:

Публикуване на коментар