неделя, 27 септември 2009 г.

Доброто преподаване е изкуство

Толкова ли е трудно терминологията да бъде обяснена на разбираем за децата език – пита журналистът Апостол Апостолов и заключава, че термините в учебниците превръщат учениците в казанчета.
Източник: ЕКОН.БГ

28.09.2009
KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Почти бих се съгласил с възмущението на Апостол Апостолов, че образователната система остава неадекватна на времето, ако у мен не се прокрадваше, съмнението, че това възмущение е някак редовно, дори по-лошо: поръчково. Да се критикува образователната система през септември е нещо обичайно и вече дотолкова тривиално, че дори не обръщаме внимание на критиката.
А на въпроса, който Апостол Апостолов си задава, за трудното и лесното при терминологията, отговорът е може би неочакван: да, трудно е. Много е трудно да представиш знанието по достъпен и разбираем за учениците начин. Умението да сториш това се нарича преподаване. Доброто преподаване е всъщност изкуство. Или, ако сменим терминологията от изкуствоведческа в икономическа, добрият учител е мениджър на личностното израстване на децата. Смятате ли, че от всекиго става добър мениджър?

+добави в любими.ком

вторник, 22 септември 2009 г.

Анчелоти пише книга с българин


Треньорът на Челси съавтор с проф. Маргаритов от Пловдив
Автор: Николай СТОЯНОВ
22.09.2009
Източник: 7СПОРТ.НЕТКнига в съавторство с български професор пише треньорът на Челси Карло Анчелоти. Еврошампионът с Милан готви съвместно издание с проф. Веселин Маргаритов. Книгата носи заглавието "Психо-физическата подготовка на футболистите. Техника и тактика", научи 7 дни спорт. Тя трябва да се появи на пазара в Англия след няколко месеца. Вече е готова първата част, остават дребни редакторски намеси в частта, която подготвя Анчелоти. В началото на октомври проф. Маргаритов ще пътува за Лондон, за да завърши заедно с треньора на Челси книгата. Първият й тираж ще бъде на английски език. След това изданието ще се появи на български и на италиански.
"Четивото е интересно. Книгата има научен акцент, но ще се хареса и на масовия читател", призна Веселин Маргаритов. Съавторът на Анчелоти е декан на Спортния факултет в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" и бивш зам.-шеф на ДАМС. Идеята за съвместната книга се родила на 13 ноември 2007 година. Тогава Карло Анчелоти бе в Пловдив и стана Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет.

Is Google Making Us Stupid?

What the Internet is doing to our brains
22.09.2009
Източник: The Atlantic


I can feel it, too. Over the past few years I’ve had an uncomfortable sense that someone, or something, has been tinkering with my brain, remapping the neural circuitry, reprogramming the memory. My mind isn’t going—so far as I can tell—but it’s changing. I’m not thinking the way I used to think. I can feel it most strongly when I’m reading. Immersing myself in a book or a lengthy article used to be easy. My mind would get caught up in the narrative or the turns of the argument, and I’d spend hours strolling through long stretches of prose. That’s rarely the case anymore. Now my concentration often starts to drift after two or three pages. I get fidgety, lose the thread, begin looking for something else to do. I feel as if I’m always dragging my wayward brain back to the text. The deep reading that used to come naturally has become a struggle.

I think I know what’s going on. For more than a decade now, I’ve been spending a lot of time online, searching and surfing and sometimes adding to the great databases of the Internet. The Web has been a godsend to me as a writer. Research that once required days in the stacks or periodical rooms of libraries can now be done in minutes. A few Google searches, some quick clicks on hyperlinks, and I’ve got the telltale fact or pithy quote I was after. Even when I’m not working, I’m as likely as not to be foraging in the Web’s info-thickets’reading and writing e-mails, scanning headlines and blog posts, watching videos and listening to podcasts, or just tripping from link to link to link. (Unlike footnotes, to which they’re sometimes likened, hyperlinks don’t merely point to related works; they propel you toward them.)

........................................................

За пълния текст на статията използвайте препратката по-горе.

понеделник, 21 септември 2009 г.

Образованието – инвестиция с възвръщаемост, особено по време на криза

Време е да повярваме най-сетне, че образованието е инвестиция с висока степен на възвръщаемост
08.09.2009
Източник: ОБУЧЕНИЕ.ИНВЕСТОР.БГ


Инвестициите в образование ще изведат държавите от рецесията, като освен това ще помогнат на хората, избрали да учат по-дълго, да имат по-висок жизнен стандарт в дългосрочен план, се казва в публикуван във вторник доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Според авторите на доклада след излизането от кризата търсенето на университетско образование ще се увеличи повече от всякога, а инвестициите в човешки капитал ще нараснат.
От ОИСР посочват, че нарастващите предимства на по-добре образованите на фона на продължаващата висока безработица ще насърчи все повече млади хора да учат. Отбелязва се също и че през 2009 г. в много държави е нараснала разликата в заплащането на хората с различен образователен ценз.
Направени изчисления показват, че мъж студент може да очаква със 186 хил. долара по-голям приход по време на целия си трудов стаж (средно за страните от ОИСР) в сравнение с някого, който има само средно образование.
За жените също има голяма разлика, но тя остава по-ограничена – със среден размер от 134 хил. долара.Най-значителни различия в заплащанията на висшисти и хора без висше образование има в САЩ (и за мъжете, и за жените), следват Италия (за мъжете) и Португалия (за жените).

За образованието тук | там

Или докато в България четем в отворено писмо до МОМН отчаянието и омерзението от недовършената реформа в образованието, в Америка президентът Барак Обам чертае новото бъдеще за страната си през призмата на образователна реформа

21.09.2009
KNIGITE.NET • Интернет книжарница


За жалост не познавам речта на Барак Обама в оригинал. И затова за интонацията и патоса на тази реч мога само да се досещам от нейния отглас в медиите. Самият факт обаче, че в най-развитата в технологично отношение страна в света президентът поставя с огромна тежест проблема за образованието на нацията и за нуждата от реформа, която да е адекватна на времето, в което живеем, и на бъдещето, което ни очаква, би следвало да ни накара да се замислим за пореден път над простичкия въпрос „Къде сме ние?“. И така: къде сме? Каква реформа придвижваме? Вижда ли някой края на тази реформа? И когато някога все пак стигнем края ѝ, къде ще сме тогава спрямо приоритетите, които водещите страни си поставят днес?

„Ние българите” - на живо от Виена


От началото на този октомври българите в австрийската столица Виена ще се сдобият със собствено радио-предаване. „Ние българите“ ще се излъчва на български език.
Автор: Юлия Дамянова
21.09.2009
Източник: DW-WORLD.DEБългарското медийно присъствие в Австрия

Идеята за “Ние българите” е на Иван Карчев, който е автор и на “Бригада” - първото българско телевизионно шоу в Австрия. То се излъчва по виенския алтернативен телевизионен канал “Окто.” Домакинът на българското радио-предаване - Оранж, може да се слуша на цялата територия на австрийската столица. Оранж се самоопределя като “некомерсиално частно радио.” Съществува от 1998 година и предоставя честотата си на различни национални, социални и културни групи във Виена. Радио-предаването “Ние българите” ще е третата медия на български език в Австрия. То и телевизионното шоу “Бригада” бяха предшествани от списанието “Българите в Австрия”, което излиза вече близо две години.

Десетокласници "тичат" към шестиците си в Добрич


Идеята за нестандартен преговор на материала е заимствана от предаването "Бягство към победата"
21.09.2009
Източник: БТВ.БГДесетокласници от добричката Професионална гимназия по туризъм проведоха нетрадиционен час по български език и литература. Те направиха задължителния преговор от миналата година не в класната стая, а на открито. Идеята заимствали от поредицата на Слави Трифонов по bTV "Бягство към победата".
Маргарита Христова е преподавател по български език и литература. Според нея учениците приемат преговора на учебния материал от миналата година като скучно и досадно занимание. За да ги мотивира решила преговорът да бъде под формата на игра, която нарекла – "Бягство към шестицата".
"Десети "А" клас е разделен на 12 отбора по двама ученици. Всеки от тях ще трябва да изпълни 23 задачи, които да провокират и да поставят на изпитание знанията на учениците, както върху пунктуация, правопис, граматика, така и върху интересни универсални образи от старогръцката митология и култура, от библейските сюжети и от старата ни българска литература", обяснява преподавателят по БЕЛ Маргарита Христова.
"Това беше най-хубавото входно ниво, което сме имали".
"И по-лесно се запомня. Под формата на игра по-лесно се запомня, отколкото да седнеш да учиш", смятат децата.
Първите два отбора в "Бягство към шестицата" ще получат отличната оценка.

Фондация „Братя Мормареви“ връчи ежегодните си литературни награди за ученици


Автор: Ася Методиева
Източник: БНТ.БГНеиздаван досега ръкопис на братя Мормареви ще види бял свят близо 60 години след неговото създаване. Ръкописът е бил притежание на един от двамата братя - Марко Стойчев, и е със заглавие “Гневът на мачките”. Фондация „Братя Мормареви" връчи за трета поредна година награди за есе и разказ в ученическия конкурс "Бодлите на таралежите".
И тази година таралежите доказаха, че за писането си трябват и бодли. С остър ум Александрина Георгиева от Бургас за втори път спечели първа награда в конкурса на братя Мормареви. Най-впечатляващо за журито се оказа есето на Иван Бадински от София.
Иван Бадински – първа награда за есе: "Винаги, когато напиша нещо, се чувствам много добре. На английски има много хубава думa - "in high spirit", което буквално означава с висок дух, така да го кажа."
Отличени за творбите си бяха и Николай Великов и Мария Николова.
За три години броят на участниците се е удвоил, а с това и хубавите текстове, отбеляза председателят на фондацията Кънчо Стойчев. А на следващите награди догодина той си обеща да разлисти издание на ръкописа, открит в архивите на баща му.
Кънчо Стойчев – председател на фондация “Братя Мормареви”: "Това е роман пародия на редица образци в световната литература, на редица жанрове и същевременно пародния на онова време."
По традиция и тази година освен отличените на първо място ученици фондацията награди и техните учители по литература.

неделя, 20 септември 2009 г.

Роман за Фердинанд печели конкурс „Развитие“


„Ex oriente lux, От изток иде светлината", Стефан Бакърджиев
Източник: НЮЗ.БГСтефан Бакърджиев спечели голямата награда на конкурс „Развитие" за непубликуван български роман.
В осмото издание на конкурса се явиха 71 текста, от които журито - проф. Ивайло Знеполски, Алек Попов и Георги Господинов - номинира пет.
Романът на Бакърджиев „Ex oriente lux, От изток иде светлината" спечели наградата в спор с Александър Джоганов - „Крачолов", Волен Митев - „Добрият, лошият...и Мария", Десислава Димова - „Портрет на художника като млад", Йордан Бозушки - „Изкуството да ни се случват хубави неща".
Да си сред номинираните според главния редактор на news.bg Милослав Йосифов е категорично доказателство за качеството на представените от авторите текстове.
На церемония в столичната книжарница „Пингвините" председателят на журито проф. Знеполски обяви победителя, а председателят на организатора на конкурса фондация „Развитие 21", Александър Александров, връчи на Бакърджиев статуетката на конкурса.
Победителят получава още 5 хиляди лева и договор за издаване на романа.
Интересът към конкурса продължава да бъде много голям, заяви проф. Знеполски. Той изрази изненадата си колко много хора искат да се изразят чрез роман. Другото, което прави впечатление, това е обогатяване на географията на пишещите, заяви още той и подчерта, че голяма част от романите идват от различни краища на страната.

Известни са шестимата финалисти в конкурса на фондация ВИК за БЪЛГАРСКИ РОМАН НА ГОДИНАТА


KNIGITE.NET • Интернет книжарница


На 16 септември в зала 49 на Театър „София“ жури в състав проф. Милена Кирова, проф. Светлозар Игов, Кристина Патрашкова, Георги Тенев обсъди допуснатите до този етап текстове и избра шестте романа финалисти в конкурса:
Богдан Русев – "Къщата"
Виргиния Захариева – "9 зайци"
Галин Никифоров – "Фотографът"
Захари Карабашлиев – "18% сиво"
Красимир Дамянов – "Дневник на една пеперуда"
Милен Русков – "Захвърлен в природата"
Авторите на шестте обявени романа ще получат парични награди по 500 лева, осигурени от ЕВРОШАНС, а победителят – през месец ноември - Голямата награда в размер на 10000 лева, осигурена от Вик Транслейшънс EVS, България.

Носители на наградата ВИК са

Стефан Кисьов „Екзекуторът“ (2004) [откъс • препратка]
Емил Андреев „Стъклената река“ (2005) [откъс • препратка]
Боян Биолчев „Амазонката на Варое” (2006) [откъс • препратка]
Георги Тенев „Партиен Дом” (2007) [откъс • препратка | N/A]
Евгения Иванова „Фото Стоянович” (2008) [откъс • препратка | N/A]


През 2008 година „Амазонката на Варое“ на Боян Биолчев е с номинация за роман на годината във Франция.
[източник НЮЗ.БГ]

1001 кандидатгимназистки бисера


Издателство КОНТЕКСТ
KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Тестове по езикова култура. Разсекретени варианти от кандидатстуденстката 2008 година


Издателство КОНТЕКСТ
KNIGITE.NET • Интернет книжарница


В нощта на учените хитът е поезията


Водещи научни специалисти четат свои стихове в Нощта на учените
KNIGITE.NET • Интернет книжарницаСъбитието: Нощта на учените
Датата: 25 септември 2009 година
Мястото: зала 2140 във 2 блок на Техническия университет
Началото: 20.30 ч.
Сензацията: Нощта на учените е музикално-поетичната вечер, организирана от Съюза на учените в България, част от програмата на петото издание на Европейската нощ на учените. Мотото на тазгодишното издание е „Starlight“. Изданието посветено на астрономията и новите технологии.
В Нощта на учените ще бъдат обявени победителите във втория конкурс за стихове на български учени, ще бъде представен и сборникът „Стъпки 2“, в който са събрани всички участвали в конкурса произведения.
Освен в поезията учените ще покажат таланта си и в областта на музиката, изобразителното изкуство и фотографията.

Мечо Пух се завръща


Мечо Пух: Завръщане в Голямата гора
Автор: Дейвид Бенедиктъс
Художник на илюстрациите: Майк Бърджес

Източник: KNIGITE.NET • Интернет книжарницаТърсете от 5 октомври в KNIGITE.NET • Интернет книжарница първото официално продължение на "Мечо Пух" на А. А. Милн и Ърнест Х. Шепард.
Наследник на Алън Милн като разказвач на приключенията на Пух и другарите му е Дейвид Бенедиктъс, а илюстрациите са на Майк Бърджес. Бенедиктъс е автор на повече от 25 книги (романи и научнопопулярни заглавия), като вторият му роман втория – You are a Big Boy Now, е адаптиран за голям екран от Франсис Форд Копола. Работил е като асистент на Тревър Нън в Ройъл Шекспир Къмпани, бил е редактор в Канал 4 и продуцент на „Книга за лека нощ” за Би Би Си Радио 4.
Преводът на български език е на Емилия Л. Масларова, а преводът на стиховете – на Владимир Трендафилов. Издателят „Егмонт–България“ разкрива, че у нас книгата идва в луксозен вариант, а коричната цена е 19.95 лв.

Възход и гибел на великите империи


KNIGITE.NET • Интернет книжарница„Възход и гибел на великите империи“ хвърля светлина върху хегемонията на 25 империи от всеки период на световната история. Книгата дава ярко и изящно описание на всяка една от тях, характезирайки структурите на властта, социалните и културни величини в основите им и проследява причините за възхода и гибелта им.
Авторът Ендрю Тейлър е работил като журналист в телевизия, вестници и списания в Англия и Близкия Изток и води рубрика в „Сънди таймс”. Автор е на: „The World of Gerard Mercator” (Светът на Герхард (Герардус) Меркатор), “A Plum in Your Mouth” (Слива в устата ти) and „God’s Fugitive: The Life of C.M. Doughty” (Божият беглец: животът на К. М. Даути).

840 библиотеки кандидатстват за включване в програмата „Глоб@лни библиотеки - България"


Програма „Глоб@лни библиотеки - България" цели чрез интернет да улесни достъпа до информация и услуги
Източник: ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ840 библиотеки кандидатстват за включване в програмата „Глоб@лни библиотеки - България" за етап 2009 г.
Кандидатурите са подадени съвместно с 245-те общини, на територията на които се намират съответните библиотеки и читалища. Така общините поемат ангажимент да предоставят необходимата дългосрочна подкрепа за всички библиотеки, включени в кандидатурата. Средно по 3 предложения за включване на библиотеки в програмата са подадени от общините, като най-голям брой кандидатури - 14 и 13 - са представили община Дулово и община Плевен.
95% от кандидатурите са на читалища, 3% - на регионални библиотеки, по 1% - на общински и градски библиотеки.
Програма „Глоб@лни библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация и услуги чрез Интернет за българските граждани. Предвижда се 900 обществени библиотеки от цялата страна да получат информационно и телекомуникационно (ИТ) оборудване и достъп до интернет, с които да разширят обхвата на услугите за библиотечните посетители и местната общност. Програмата предвижда чрез набиране на допълнителни средства да се осигури ИТ оборудване за още поне 700 обществени библиотеки. Близо 3 000 библиотечни служители от над 1 600 библиотеки ще бъдат обучени в компютърни умения, нови услуги и библиотечен мениджмънт.

събота, 19 септември 2009 г.

Наясно ли е обществото ни със своята литературна класика


Да не бързаме с преоценките, съветва Стела Стоянова
Източник: СТАНДАРТ НЮЗЩо се отнася до списъка от автори обаче, аргументите и на преподавателите, и на цялото общество, което вечно претендира за неговото обновяване, без да знае какво точно има предвид, доста издишат. Или най-малкото си противоречат, защото същите хора, които твърдят, че Вазов е отживял, най-силно протестираха, когато един бивш министър случайно се изпусна, че е предложил отпадането на "Аз съм българче". Да не говорим, че същите тези хора извадиха "Под игото" на челно място в една псевдолитературна класация, но са склонни да въздишат тежко, когато той се падне на матурата. Всъщност не е възможно да се промени списъкът на авторите в едно общество, което не е наясно със своята литературна класика. И не е направило преоценка на значимостта ѝ в литературен и исторически план, но иска няколко автори на учебници да му свършат работата. Ако можем да превръщаме едни творци в емблеми, но да не искаме те да влизат в читанките, значи нещо куца по отношение на разбирането ни за себе си. А това не се поправя с каквато и да е учебна програма. Ако ще и да я напълним само с "Хари Потър", а "Аз съм българче" да включим по изключение, и то като комикс, това няма да промени факта, че ни липсват устои. Цялата работа, която литературната ни критика свърши за 20 години, бе да задраска идеологемите на Пантелей Зарев и да ги замени с постмодерна лексика и терминология, доста неприложима към някои от тези произведения. Тя може и да им е вдъхнала нов живот, но той е изкуствен. Реанимирани с "дискурси" и "наративи", Вазовите "Чичовци" не стават по-актуални, отколкото са били досега, и никой не бива да иска това от тях. Аргументите, че децата трябва да учат само това, което им е близко, биха могли да доведат до разпад на образователната система, ако ги приложим докрай. Само че, кой знае защо, никой не ги използва, когато става дума за уроци по математика или физика. Единствено от часовете по литература се иска, бог знае защо, да са розови, захаросани, симпатични и достъпни като кукли Барби, с единствената идея, че иначе децата нямало да четат.
В този смисъл може би, каквато и реформа да се предприеме, не бива да бързаме да "вадим" или "слагаме" този и онзи автор в учебните програми съобразно злободневния контекст на разбираемостта според мнозинството. Той е част от един по-голям идеологически код - този на обществото ни като цяло. Утре може да е друг. Може да ни писне от Барбита. Може даже и Вазов да ни потрябва.

Учебникът сам по себе си е достатъчен, смята зам.-министърът на образованието Милка Коджабашева


Грифът „Одобрено от МОМН” слага край на всяка конкуренция
Източник: Агенция ФОКУССъгласно нормативната уредба учебният процес се подпомага от учебници и учебни помагала, като изискването е да се одобряват до три учебника. Ако има разнообразие от учебници извън одобрените, то не би могло да е с грифа „Одобрено от МОМН”. Така че такъв учебник не влиза в конкуренция с останалите три, които са одобрени, обяснява позицията на МОМН зам.-министърът на образованието Милка Коджабашева. Учебни помагала има, но учебните помагала от първи до седми клас, където се ползват учебниците за безвъзмездно ползване, биха подпомогнали процеса, но не са задължителни, учебникът сам по себе си е достатъчен, допълва зам.-министър Коджабашева. Това не са единствените източници на информация. Осигуреността на учебниците за безвъзмездно ползване е на 100 % и са доставени в училищата.
Учебниците са осигурени. Много внимателно трябва да се подхожда към учебните помагала и това, какво трябва да бъде избрано. Списъците с одобрени учебници и помагала са качени на сайта на МОМН и на сайтовете на всички регионални инспекторати. Родителите трябва да подходят много внимателно и най-добре след като разговарят с преподавателя по съответния учебен предмет.

Публично-частна агенция за оценка на висшите училища готви МОМН


Източник: СТАНДАРТ НЮЗНай-високата оценка по скалата на Националната агенция за акредитации много добър са получили 30 от общо 52-та университета у нас, макар някои от тях да не успяват да запълнят със студенти дори и на четвърто класиране обявените си специалности. За преодоляване на уравниловката и за изграждане на реален рейтинг на висшите училища МОМН се готви да създаде публично-частна агенция, която да извърши оценка на ВУЗ-овете по нови, независими от досегашните показатели. Обвързването на новата оценка с финансирането на висшите учебни заведения ще принуди слабите университети сами да отпаднат от системата, смята зам.-министъра Сергей Игнатов.

Илюстрована биография на Джони Деп на български език


Източник: ДАРИК НЮЗИлюстрована биография на холивудския актьор Джони Деп („Деветата порта", „Карибски пирати") е сред заглавията, които издателство „Еднорог“ ще предложи на читателите си до Коледа.
Джон Кристофър „Джони“ Деп II (на английски: John Christopher "Johnny" Depp II, роден на 9 юни 1963 година) е американски актьор, известен с изпълненията си на нестандартни, ексцентрични персонажи като Джак Спароу в трилогията „Карибски пирати“, Раул Дюк в „Страх и омраза в Лас Вегас“ и Сам в „Бени и Джун“.
Работил е съвместно с режисьора и близък негов приятел Тим Бъртън по общо седем филма, най-последни от които са „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ (2007) и предстоящият „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Деп печели признание за превъплъщенията си в действително съществували личности като Едуард Ууд Мл. в „Ед Ууд“, Джоузеф Д. Пистоне в „Дони Браско“ и Джордж Юнг в „Дрога“. Играе Джон Дилинджър в „Обществени врагове на Майкъл Ман“.
Филми с участието на Деп са отбелязали над $2.2 милиарда в бокс-офис приходите на Съединените Щати и над $4.7 милиарда по света. Номиниран за Оскар за най-добра мъжка роля трикратно, Награда на гилдията на актьорите четирикратно и Награда Златен глобус осемкратно, Деп печели награди за Най-добър актьор от Златните глобуси за ролята си в Суини Тод: „Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ и от Гилидията на актьорите за „Карибски пирати: Проклятието на Черната перла“.

Още за ДЖОНИ ДЕП

Софийският университет е единственият български университет, който е в 500-те най-добри университета в Европа


Както не можем да сравняваме българската икономика с датската, така не можем да сравняваме и българското образование с европейското, смята ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Иван Илчев
Източник: Агенция ФОКУССофийският университет е единственият български университет, който е в 500-те най-добри университета в Европа. Бройката е гигантска и ние заемаме някъде към 400-то място. Смея да твърдя обаче много ангажирано, че пред нас няма в тази класация нито един университет, който да не е финансиран поне три пъти по-добре от Софийския университет, а зад нас има маса университети, които са три пъти по-добре финансирани, каза още ректорът на СУ в интервю за агенция ФОКУС.
По данни на Европейската агенция за статистика за статиите, публикувани в авторитетни международни научни издания, сравнени с финансирането на науката в съответната страна, най-много статии на един милион евро изразходвани за наука има България в цяла Европа. Швейцария, примерно заема последните места. Ние правим опит да направим максималното с минимални възможности, признава проф. Иван Илчев.

Проф. д-р Иван Илчев е роден на 25 юни 1953 година в София. Завършил е специалност "История" в СУ. Във висшето училище той е асистент в историческия факултет от 1978 година, а през 1995 година е избран за професор по нова и най-нова история на балканските народи. Специализирал е и изнасял лекции в университети в Лайпциг, Солун, Оксфорд, Чикаго, Колумбия и др. От 2007 година е ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Малките издателства ще загинат


Крах за малките издателства предрича изпълнителният директор на издателство „Сиела“ и председател на Асоциацията „Българска книга“ Веселин Тодоров. Причината е в кризата и неангажираността на държавата според Тодоров.
Източник: НОВИНАР.НЕТДържавата ни е на последно място по заделени средства за закупуване на книги. По статистика в доста държави от ЕС 60% от продукцията на издателствата се изкупува от библиотеките, отбелязва в интервюто Веселин Тодоров. В България максимумът е 2%. Ние не можем и да мечтаем за 60%, допълва председателят на Асоциация „Българска книга“, но бихме се радвали и на 5%. Иначе казано, по стандарт държавата трябва да дава 24 млн. лева за книги за библиотеките, реално отпуска 4 млн. лв., но засега не дава и 1 млн. лв. Функцията ѝ се свежда единствено до изземване по 10 млн. лева от бранша всяка година под формата на ДДС.
Наред със световната финансова криза като фактор за спада в продажбите на книги Веселин Тодоров определя демографското състояние у нас и влиянието на новите медии и източници на информация, които по думите му: „също конкурират до голяма степен функциите на книгата и четенето. Интернет погълна хартиеното книгоиздаване. Всичко това мотивира много хора да използват думата колапс. Въпреки това се опитваме да убедим обществото, че книгите са незаменими и трябва да се направи нещо, за да не загинат“.

Икони


KNIGITE.NET • Интернет книжарницаВеликолепно илюстрирана книга, с много високо качество на репродукциите. Дори само този факт е достатъчен, за да нареди „Икони“ сред книгите, които заемат най-достойно място в библиотеката ни.
Авторът Никодим Павлович Кондаков (1844-1925) е изтъкнат руски познавач на християнското изкуство. Любопитно е да се знае, че по време на Гражданската война в Русия емигрира първоначално в Цариград, а след това и в София. През 1920–1922 чете лекции по средновековно изкуство и култура в Софийския университет и изучава паметниците на изкуството в България.
В книгата „Икони“ се разглежда развитието на темите в иконописта от началото на византийския период, през периода на Киевска Рус до епохата на Руската империя.

четвъртък, 17 септември 2009 г.

ЕРОТИКА НА ЧЕТЕНЕТО

Спор

...и така, когато влезем в книжарница (каквато и да е тя), ние или знаем какво точно търсим, или очакваме книгата да ни изненада с присъствието си. Срещнем ли подходящата книга, не искаме да се разделим с нея. Като ненаситни влюбени желаем да я имаме, без да си даваме сметка, че всъщност в диалога на четенето книгата ни обладава – прониква в нас, за да се превърне в част от нашия свят и да го промени.
Идеята за еротиката на досега до книгата и еротиката на диалога на четенето се зароди толкова спонтанно, че в първия миг дори не смеех да ѝ се отдам. За щастие статията на Георги Лозанов „Книгата като медиа. Новите медии съхраняват текста, но не и еротиката на четенето“ и признанието на Боян Биолчев ми вдъхнаха частично спокойствие.
Чувството, че не си сам в една идея, те избавя от опасенията за налудничавост и в същото време някак екстазно те притиска да търсиш пътеката, по която те повежда самата идея. Всяка идея е преди всичко methodos, път, посока. Ти се втурваш по тази пътека като ловец, обезумял от екстаза на преследването, но и безпомощен в своята дързост, защото добре съзнаваш, че единственото ти оръжие – логосът – е безсилен да обгърне идеята и че тя ще остане вечно неуловима и недостижима, ако не я споделиш с другиго в акта на διαλεγω2.

Стефан Пеев

2 διαλεγω1. отбирам, избирам, отделям; 2. обмислям, обсъждам; 3. разговарям се; 4. говоря; 5. говоря върху нещо; 6. споря, диспутирам; 7. казвам, произнасям.
Да мислим света в акта на διαλεγω означава: да разде­ляме, да разкъсваме на две, напреки през и чрез получената пролука между себе си и другото, застанали пред тяхната раздвоеност и през време на тяхната раздвоеност да ги събираме в реч, която говори или обговаря, съобщавайки и известявайки излага разказа за нашето искам да кажа публично, тоест да се предам на потока на публичната реч, в която се казва нещо ис­тинно (λεγειν τι), за да се заличи дистан­цията на себе си и другото чрез тяхната взаимопроникнатост и онтологическа откритост едно към друго в казването на би­тието.
Вж по темата за διαλεγω бележките в: Пътят нагоре и пътят надолу или Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ.

Боян Биолчев: Четенето е еротика


Интервю: Иван Матанов- Имате ли чувството, че интернет опразва библиотеките?
- Не, библиотеките се посещават и ще се посещават. Нашата университетска библиотека постоянно работи на висок оборот. Четат студентите - това е истината. Но, откровено казано, какво значи да виси човек в библиотеката. Аз например ходех в читалнята само преди сесия, и то да прочета една или две книги. Просто имах ужасния навик да чета легнал. Ровех се в библиотеката само в най-необходимите случаи. Същото е и сега. Но не може да се каже, че съм намалил четенето.
А компютърът няма как да намали това удоволствие, защото в докосването на книгата има силен еротичен момент, своеобразна интелектуална еротика крие самото разгръщане на книгата. Велико е това интелектуално еротично притежание, да отвориш книгата в който си искаш миг, откъдето искаш ...
А инак компютърът носи огромно облекчение и удобство. Въпреки това имам чувството, че срещу мен стои някакъв електронен хитрец който ме гледа с примижало око и ми присвятка. При книгата няма такова нещо. Книгата ти осигурява само твое, лично пространство. В него авторът е създал своите партитури, но абсолютно всеки може да си изгради образите по свой съвършено различен начин. Книгата аз възприемам като оазис на личността.

сряда, 16 септември 2009 г.

За какво служи училището?


Публикувано от: Емил Минев на 9/15/09


Изглежда като простичък въпрос, но дали сме се замисляли скоро над него?! Прекарваме голяма част от живота си в училище и харчим не малко пари за това. И все пак – какъв е смисълът на училището? (подобна дискусия стартира и Сет Годин, преди около година.)
Отговорите на тези въпроси могат да варират много. Някои могат да бъдат още нови, непознати, неизследвани, а други – доста противоречиви. Всеки един от тях би бил добър повод за дискусия или тема за размисъл. Днес е 15 Септември – началото на учебната година – един добър повод да помислим над този въпрос.
Ето няколко мои предложения за възможни отговори на въпроса за смисъла на училището:
1. Да ни направи образовани граждани
2. Да се научим да четем и пишем
3. Да ни помогне в адаптирането към живота
4. Да разшири кръгозора ни
5. Да ни подготви и осигури необходимите знания и умения за бъдеща работа
6. За да се представим добре на матурите
7. Да ни подготви за кандидатстудентски изпит
8. Да ни помогне в избора на кариера
9. Да оформи хората по подобен начин
10. Да ни възпита така, че да нямаме опасни идеи
11. Да занимава с нещо децата, докато родителите са на работа
12. Да обучи бъдещите потребители, какви нужди да имат
13. Да създаде лидери, които да издигнат страната до световно ниво
14. Да даде модел за поведение
15. Да тушира всеки творчески порив
16. Да създава бъдещи учени, които да откриват нови неща в различните науки
17. Да помогне на хората да станат по-интересни и продуктивни
18. Да създаде ниво, под което средният човек да не пада.
19. Да открива и стимулира развитието на таланти
20. Да образова децата, как да бъдат физически здрави, как да се хранят правилно и как да избягват елементарни здравословни проблеми
21. Да обучава бъдещите граждани да се подчиняват на властта
22. Да обучава бъдещите работници да правят същото
23. Да ни учи на уважение към изкуството и културата
24. Да намали общото количество правописни грешки
25. Да повиши емоционалната интелигентност
26. Да намали престъпността, чрез преподаване на етика и морал
27. Да покаже на децата, че скъпите коли, телефони и лъскавите дрехи са неща, за които си струва да се бориш
28. Да ни научи да броим от 1 до 12
29. Да ни научи, как да живеем успешно в хармония и мир със себе си
30. Да подпомогне за изграждането на позитивни ценности
Със сигурност има и още много други неща, които могат да се отбележат. Може да разширите този списък или да споделите собственото си мнение в коментарите под тази статия. А ако сте учител или поддържате връзка с други учители и директори на училища, може да препратите този списък, тъй като училището и това, което се случва с образованието на всеки, касае нашето бъдеще! Определено има много наболели теми и въпроси, свързани с нашето образование и една породена дискусия, върху смисълът на училището, би било добро начало.

Забележка
Материалът е публикуван така, както е представен от автора му. Коментар на материала можете да видите тук

Новата учебна година започна. Какво ли ни очаква?


Радост и напрегнато очакване. Дали не са това чувствата, които в най-голяма степен се смесват в сърцата ни при започване на новата учебна година. Всеки от нас по един или друг начин е свързан с училище. Понякога в ролята си на родители смятаме, че тази връзка се изчерпва до задължителното: осигуряване на учебници, на частни учители (!), посещение на родителски срещи. Е, и цветята за първия учебен ден, за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В такива случаи не пропускаме ли най-важното? Всъщност същинският въпрос е не дали детето ни учи добре, а какво и как учи детето. Не мога да се отърся от натрапчивата идея, че образователната ни система прекалено бавно се европеизира. Една от причината е, че не сме отговорили на фундаментални въпроси като въпроса за природата и същността на нашата самобитност в светлината на европейската култура. Признавам, че това мнение е твърде субективно и се нуждае да бъде обгледано в чуждите позиции. Бих се радвал на коментари по темата.

Българска джобна енциклопедия


KNIGITE.NET • Интернет книжарницаПървата българска енциклопедия в джобен формат е вече факт. Изданието е осъществено от академичното издателство „Проф. Марин Дринов“ и от националния център „Българска енциклопедия“. Главен редактор на изданието е акад. Ячко Иванов.
Каквото и да се опитаме да кажем за тази книга, не бива да забравяме, че тя е първа по рода си. Може би някой ще възрази, че изданието е закъсняло и че не може да се бори с конкуренцията на интернет. Не смятам, че тази критика е уместна. Идеята, че интернет ще унищожи тотално книгата ми е чужда. Книгата се развива и променя в надпреварата с интернет, а не се бори за своето оцеляване. На какъв носител ще я реализираме: дали на пергамент, дали на заешка кожа, дали на хартия; дали ще има формата на свитък, на книжно тяло или ще се появява от екрана на компютъра ни – книгата винаги ще си остава книга: добре или зле оформено послание към съвременниците и към бъдещето, и винаги ще търси досега със своя читател, защото книгата е нашият разговор или медиаторът в нашето събеседване, с хората, които не можем непосредствено да видим.
Затова, струва ми се, че е по-уместно да поздравим авторския колектив и издателите и да се вгледаме в изданието с благоразположение. То е богато илюстрирано и дава достатъчно изчерпателна информация за света, в който живеем. В тази малка книжка е отделено място за човека и природата, историята, изкуството и литературата, техниката и технологиите, спорта, държавите по света и, разбира се, за България. Енциклопедията би била много полезна при пътувания в страната и в чужбина и е същевременно мил подарък за близък човек.
Изданието е представено в интернет книжарницата http://knigite.net.

Интегрално обучение между българския и английския език


KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Цветелина Георгиева е автор на три учебни помагала за провеждане на интегрално обучение между българския и английския език. Те са съобразени с държавните образователни стандарти на МОН. Предназначени са да подпомогнат обучението в подготвителните класове на езиковите гимназии и в 8. клас на паралелките с разширено изучаване на английски език в СОУ. Предлаганата методика може да се използва и в по-горен клас, ако дотогава не е осъществяван подобен тип обучение с конкретна насоченост към стилистичните употреби на синтактичните конструкции. Изданията са представени в интернет книжарницата http://knigite.net.

С цялостното становище на авторката Цветелина Георгиева за необходимостта от интегрален подход в езиковото обучение можете да се запознаете тук.

Идеята е повече от привлекателна, остава да чуем какво показва опитът от нейната практическа реализация.

събота, 12 септември 2009 г.

ЗА ФИЛОЛОЗИ!


KNIGITE.NET • Интернет книжарница


Предложение за издаване на уникален труд на проф. А. Ф. Лосев

Издателство КОНТЕКСТ разполага с вероятно единствения в България екземпляр от първото издание на книгата на проф. А. Ф. Лосев „Введение в общую теорию языковых моделей (Москва, 1968)".
Основните раздели на изданието са:
• Теория языковых моделей в ее теоретическом и практическом значении для лингвистики;
• Фонологическая модель и языковая система;
• Трудности построения теории грамматических моделей методами математической лингвистики;
• Окрестность и семейство как лингвистические категории.
Обемът на изданието в оригинал е 296 страници, размер 145/215 мм.
Издателство КОНТЕКСТ подготвя издаване на български език на книгата при условията на печат при поискване.
В случай че желаете книгата на проф. А. Ф. Лосев да достигне до вас, свържете се с издателство КОНТЕКСТ за повече подробности:
КОНТЕКСТ ЕООД, Пловдив 4000, ул. "Скайлер" 12, тел./факс 032 260 977, GSM 0898 616 515, context.bg@gmail.com