вторник, 2 август 2011 г.

ЛИЧНО И БЕЗЛИЧНО

Сърце
Преди около близо 30 години излязох от III градска болница в София с две изключващи се диагнози: и двете бяха единодушни в установяването на междупредсърден дефект, но едната препоръчваше незабавна операция, а другата отхвърляше изобщо нуждата от оперативно лечение.
И под двете епикризи стояха подписите на едни и същи хора. Разликата във времето на промяната на научните становище беше една седмица.
Спомням си, че последните ми думи, преди да изляза от кабинета, където ме изследваха последно, бяха много прости: когато българската наука се научи да достига с различни методи на изследване до една и съща хипотеза, тогава ще се оперирам.
След това направих онзи некрасив жест, който прави обичайно всеки ядосан човек.
Разказвам тази лична история, защото се случи да гледам по телевизията как в рамките на 3 минутен репортаж двама български професори взаимно отрекоха хипотезите си: опасно е да се изследва и добива шистов газ и не е опасно да се изследва и добива шистов газ.
При цялото ми уважение към българската наука, българските предприемачи и българското правителство се чувствам длъжен да заявя: оперирайте само когато сте на едно и също мнение.
Защото в противен случай има опасност да не сме живи, за да Ви покажем това, което заслужавате.

Стефан Пеев

1 коментар:

  1. Прав сте ,Пеев.Странни работи стават в милата ни родина.На кого да вярваш?
    май на никого вече не вярвам.Интереса клати феса...

    ОтговорИзтриване