събота, 27 август 2011 г.

НА ГОСТИ У ДИМИТРИ ИВАНОВ

Заглавието е подвеждащо. Доколкото изисква самопризнанието, че не познавам лично Димитри Иванов и не съм го посещавал у дома му. Но всъщност всяка метафора подвежда: казва едно вместо друго. На гости на Димитри Иванов можеш да отидеш всеки момент и навсякъде. Достатъчно е да поровиш мрежата и... разговорът вече е започнал. Вярно. Въпросите не задаваш ти. Напротив. Задава ги Димитри, докато четеш необикновените му текстове: нито да кажеш чиста публицистика, нито да кажеш чиста литература. Затвориш страницата и усещаш ненаситност. Защото текстовете на Димитри са богати на информация, но два пъти повече на въпроси. Ето заради тези скрити питания на Димитри обичам срещите с него.
Стефан Пеев


Димитри Иванов
САЩ станаха най-силната сила благодарение на образованието. Между 1870 и 1950 образоваността на американците се повишавала с 0.08 процента годишно. Към 1900 година средният американец бил ходил на училище 8.8 години. Към 1910 - 9.6 години. Към 1960 - почти 14 години (според проучването на Claudia Goldin and Lawrence Katz). Макар че и в Европа степента на образованост се повишавала, през ХХ век САЩ изпреварили с 35 години повечето европейски страни по темп на повишаване на образоваността.
Още преди българското "Който се учи, той ще сполучи" девизът на Бенджамин Франклин (човека на 100-доларовите банкноти), бил "Improve your mind!". Той разбирал, че в това е силата на силните.
През войната, за разлика от българските куртки, които после нарекохме гимнастьорки, американските field jackets бяха с особено дълбок горен джоб, за да побере книга "special army edition" с меки корици и така подшита, че да не се разпадне, когато се чете в полеви условия. Нямало в САЩ такива икономисти, които да твърдят, че са излишен разход и комунизъм тези "special army editions"...
Димитри Иванов
Източник: СЕГА.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар